SOČNA I FINA PITA OD JABUKA

Ova pita s jabukama jako je sočna i mekana još nekoliko dana. Naravno, ako je uopće ostane za drugi dan.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 g šećera
  • 250 g margarina
  • 1 cijelo jaje
  • 4 žumanjka
  • 1 i 1/2 vrećica praška za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • grožđice
  • šećer u prahu
Priprema:
  1. Staviti brašno u dublju posudu i izmiješati ga sa praškom za pecivo.
  2. Dodajte margarin isječen na listiće i izmiješajte ga s brašnom, dodajte cijelo jaje i 4 žumanjka, a zatim šećer.
  3. Kada ste zamijesili tijesto, ostavite ga pola sata u frižideru.
  4. Klasično se razvaljaju dvije kore, kao za svaku pitu. (Ako vam se lijepi tijesto za dasku stavite malo brašna da možete lijepo razvući kore.)
  5. Najprije razvaljajte donju na koju ćete stavili dinstane jabuke, ohlađene i začinjene po želji s vanilin šećerom, cimetom, rumom, medom, grožđicama, orasima. (Umjesto jabuka, možete napravili fil od sira.)
  6. Odozgo staviti drugu koru, malo je vilicom probosti i staviti peći na 180 °C cca 30 minuta, odnosno dok ne porumeni odozgo.
  7. Ispečenu posuti šećerom u prahu. Rezati kada se ohladi.
Izvor: coolinarika.com

Primjedbe