Znate li što je Käsekuchen? Odličan kolač od dizanog tijesta sa svježim kravljim sirom i grožđicama! Za prste polizati!
Sastojci
Tijesto
250 g glatkog brašna
50 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
50 g maslaca
1/2 svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
Nadjev
500 g svježeg sira
150 g kiselog vrhnja
4 žlice slatkog vrhnja
50 g kukuruzne krupice
200 g šećera
naribana korica 1/2 limuna
1 jaje
100 g grožđica
prstohvat soli
Priprema
Maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite da se ohladi. U posudici pomiješajte kvasac s malo šećera i brašna pa dodajte mlako mlijeko i ostavite da se zapjeni. Brašno prosijte u veću zdjelu i napravite udubljenje u sredini, a rubove posipajte s malo soli. Nakon 10 minuta, kada se kvasac zapjeni ulijete ga u udubljenje u brašnu pa dodajte ohlađeni maslac, razmućeno jaje i šećer. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite dva sata na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kalup za torte premažite maslacem i lagano pobrašnite. Razvaljate tijesto pa obložite njime dno i rubove kalupa. Sir kremasto izmiksajte sa kiselim i slatkim vrhnjem, kukurznom krupicom, šećerom i žutanjcima. Na kraju dodajte naribanu limunovu koricu i grožđice. Bjelanjke malo posolite i izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u kremu od sira. Pripremljeni nadjev od sira izlijte preko tijesta. Kolač pecite 50-60 minuta na temperaturi od 160 °C, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Kolač najprije ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
Primjedbe
Objavi komentar