VOĆNE PLOČICE

Mirišljavi i osvežavajući kolačići – donji sloj od prhkog testa prekriven ukusnim filom od crvenog voća!

SASTOJCI
Za podlogu
125 gr. maslaca
50 gr. šećera
1 kesica vanilin secera
1 puna kašika kisele pavlake
220 gr. brašna
prstohvat soli

F
Za voćni nadev
400 gr. jagoda ili malina*
200 gr. šećera
sok od 2 limuna
1 jaje
3 belanca**
1 kesica (40 gr.) pudinga od vanile
80 gr. brašna

I još
crveni preliv za kolače
ili čaša soka od jagoda i kesica želatina

PRIPREMA
Rernu uključiti na 180 stepeni.
Maslac iseckati na listiće, staviti u činiju sa šećerom, vanilin šećerom i pavlakom i umutiti mikserom. Dodati brašno i prstohvat soli i umesiti mekano, masno testo.
Odmah ga prstima utisnuti u manji pleh obložen peki-papirom (dimenzija 20*30), izbockati viljuškom i staviti u ugrejanu rernu da se blago zapeče, tek da počne da dobija boju.
Za to vreme pripremiti voćni nadev.

Odlediti jagode, ocediti ih od soka koji su pustile i izmiksirati ih u secku, da se dobije kaša. Staviti u činiju i dodati šećer, sok od limuna, jaje, belanca, puding u prahu i brašno. Sve dobro izmešati žicom ili mikserom, da se lepo poveže.
Masa će biti retka, ali ne brinite, stisnuće se kada se ispeče.

Izvaditi polupečeno testo, preliti preko njega fil sa jagodama i vratiti u rernu da se ispeče do kraja, još 15, 20 minuta, gotovo je kada se crveni fil stegne.
Ukoliko volite, možete napraviti crveni preliv za kolače po uputstvu sa kesice i time ukrasiti kolač, ja sam sačuvala sok od oceđenih jagoda, dodala želatin i skuvala ga po uputstvu sa kesice pa prelila kolač.
Ili, jednostavno, pospite pločice šećerom u prahu, i tako je fino 🙂

POSLUZIVANJE
Gotov kolač ostaviti da se dobro ohladi – još je lepši ako prenoći u frižideru. Inače, kolač nije jako sladak, ukoliko volite slađe kolače, bolje je malo povećati količinu šećera.
* Koristila sam jagode iz zamrzivača. Ukoliko koristite sveže voće, preporučujem da to budu vodenkastije jagode ili maline.
** Za fil sam iskoristila tri belanceta iz zamrzivača, samo sam ih odledila i sjedinila sa filom, bez prethodnog mućenja.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

https://danasisutra48.blogspot.com

Primjedbe