POSNI VOĆNI KOLAČ

Potrebni sastojci:

Za koru:

  • 125 g piškota,
  • 150 g margarina i
  • 80 g mljevenih lješnika

Za fil:

  • 500 g neslanog biljnog krem sira,
  • 200 ml jogurta od soje,
  • malo strugane limunove kore,
  • kesica preliva za torte,
  • 60 g šećera i
  • 120 ml vode
  • Za preliv: 350 g malina i kupina,
  • kesica preliva za torte,
  • 250 ml vode i
  • 2 kašike šećera.

Način pripreme:

Piškote stavite u kesu i oklagijom ih izmrvite. U otopljeni margarin dodajte izdrobljene piškote i mljevene lješnike, umijesite ujednačenu smjesu, stavite je u okrugli pleh obložen papirom i poravnajte kašikom.
Vodu, šećer i preliv za tortu zagrijevajte uz stalno miješanje. Kad počne da se zgušnjava sklonite s ringle. Mikserom umutite biljni sir sa sojinim jogurtom i limunovom korom, sipajte smjesu od preliva i još malo mutite. Prekrijte preko kore od piškota i poravnajte kašikom.
Za preliv stavite vodu, šećer i preliv da se zgušnjava, uz stalno miješanje. Zatim dodajte voće, ne miješajte kašikom da se voće ne bi raspalo, već posudu samo protresite i poslije nekoliko minuta prelijte fil.
Prije serviranja kolač ohladite u frižideru najmanje tri sata.

Primjedbe