TORTA SA TRI VRSTE ČOKOLADE

Kako mi je nedavno bio rođendan, odlučila sam samu sebe iznenaditi sa tortom, i to tortom sa tri vrste čokolade. Radila sam je po nekom svom receptu iz glave i mogu Vam reći da je cijela ekipa bila i više nego oduševljena!




Sastojci za tamni biskvit:

                                          50 grama omekšalog maslaca
                                          340 grama glatkog brašna
                                          80 grama kakaa
                                          1 žličica sode bikarbone
                                          1 žličica praška za pecivo
                                           prstohvat soli
                                           220 grama šećera
                                           2 jaja
                                           110 ml mlijeka
                                           65 ml tople vode

Sastojci za svijetli biskvit:

                                           50 grama omekšalog maslaca
                                           150 grama šećera
                                           150 grama brašna
                                           1 žličica praška za pecivo
                                            prstohat soli
                                           40 ml mlijeka
                                           1 burbon vanilija šećer
                                           1 jaje 

Sastojci za kremu:

                                           500 grama mascarpone sira
                                           500 ml vrhnja za šlag
                                           200 grama tamne čokolade (70% kakaa)
                                           200 grama mliječne čokolade
                                           200 grama bijele čokolade


Postupak:

Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okruglu tepsiju obložite papirom za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni biskvit stavite peći 35-40 min (provjerite čačkalicom). Nakon što se biskvit ohladi, prerežite ga na pola da dobijete dva biskvita (gornji dio biskvita uvijek stavljajte na dno torte). Za svijetli biskvit žumanjak pjenasto izmiksajte zajedno sa šećerom i maslacem. Smjesi dodajte mlijeko pa opet izmikasjte. Polako dodajite brašno, prašak za pecivo i sol i na kraju lagano sa špatulom umješajte čvrsti snijeg od bjelanjka. Pecite 25-30 min (provjerite čačkalicom) i nakon što se ispeče, pustite ga da se ohladi. U međuvremenu pripremite čokoladne kreme. Svaku čokoladu posebno otopite na pari sa 30 ml vrhnja za šlag. Ostatak vrhnja istucite u čvrsti šlag te mu dodajte mascarpone sir. Smjesu podjelite na tri dijela i u svaki dodajte ohlađenu čokoladu. Nakon toga slijedi slaganje: prvo sam stavila tamni biskvit pa preko njega, kremu od tamne čokolade, zatim svijetli biskvit i preko njega smjesu od mliječne čokolade, i na kraju ponovno tamni biskvit i smjesu od bijele čokolade (s njom sam premazala cijelu tortu). Dodatno sam je još ukrasila sa šlagom, a vi možete slobodno pustiti mašti na volju. Uživajte u ovoj savršeno čokoladnoj torti!

http://stazisweets.blogspot.com

Primjedbe