TORTA - KOMADIĆ RAJA

Ovaj recept je nastao iz moje glave. Naime, kolače pravim od svoje 8.-e godine, tako da sada, u svojoj 22.-oj, rijetko kad čitam recepte, nego po vlastitom nahođenju spajam namirnice u desert. A ovaj se topi u ustima.

Biskvit:
4 jaja
8 kašika šećera
80 g rastopljenog maslaca
100 g čokolade za kuhanje
8 kašika brašna
3 kašike kakaoa
1 vrećica praška za pecivo
6 kašika mlijeka
prstohvat soli
Preljev za biskvit:
1 dl mlijeka
2 kašike Kraš Exspresa (ili bilo kojeg instant čokoladnog napitka)
Krema:
8 dl mlijeka
8 kašika šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
4 kašike brašna
0.5 l vrhnja za šlag
3 velike čokolade Čoksa s okusom lješnjaka (svaka teži 67 g)

Priprema:

Prije svega skuhajte kremu tako što ćete pomiješati pudinge, brašno i 2 dl mlijeka da se sjedini.U 6 dl mlijeka dodati šećer te staviti na vatru da prokuha. Kada prokuha, dodati smjesu i stalno miješati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre, smjesu presuti u drugu posudu koju ste isplahnuli hladnom vodom, pokriti plastičnom folijom da se pri hlađenju ne stvara kožica i ostaviti na hlađenje.
Biskvit ćete pripremiti tako što ćete razdvojiti bjelanjke od žumanjaka te umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Tada dodati naizmjenice jedan po jedan žumanjak i šećer, te mutiti dok se šećer ne otopi. Kasnije polako dodati rastopljeni maslac, također miješajući. Čokoladu otopiti na pari i polako je umiješati u smjesu. Brašno, kakao i prašak za pecivo skupa prosijati i lagano promiješati. Dodavati naizmjenice smjesu od brašna i mlijeko, ali ovaj put miješajući lagano kuhačom. Pećnicu ugrijati na 180°C, a tepsiju namastiti i posuti brašnom. Biskvitnu smjesu izliti u tepsiju i peći nekih 15-20 min. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Pečeni biskvit ostaviti da se hladi u tepsiji.
Za preljev lagano ugrijte mlijeko i dodajte instant napitaka. Možete dodati i kakao prahu, ali onda dodajte i 2 kašike šećera. Preljev preliti preko ohlađenog biskvita.
Za kremu najprije otopite Čokse na pari. 0.5 dl mlijeka podijelite na 2 dijela i to tako da jedan dio iznosi 2 dl, a drugi 3 dl. Ovaj dio od 2 dl umutite u šlag i ostavite u hladnjak dok pripremate kremu. Za kremu umutite najprije 3 dl vrhnja za šlag, zatim mikserom malo izradite ohlađenu kuhanu kremu u slučaju da imate grudica, tek je onda dodajte šlagu i dobro umutite. Od umućene kreme oduzmite otprilike jednu trećinu i premažite je po biskvitu. U preostale dvije trećine kreme dodajte otopljenu Čoksu i ponovo izmiksajte da se sjedini, te premažite po svijetloj kremi. Kremu poravnajte i stavite na pola sata u hladnjak da malo očvrsne. Nakon toga ponovo izvadite kolač i premažite sa ranije umućena 2 dl šlaga. Kolač dobro ohladiti za potpuni užitak.
Napomena: Možda vam se čini kompliciranim kako sam poredala ove radnje, razdvoji ovo, umuti ono, ali vjerujte mi, ovo je najbrži način, jer se ne morate zamarati stalnim pranjem metlica od miksera, nego sve radite sa jednim. Nadam se da ćete uživati! Dobar tek!

Primjedbe