JAFFA NA MOJ NAČIN

Evo prijedlog kako napraviti kolač za malo vremena, a koji je extra ukusan. Meni je ideja sinula jer sam imala dosta narandži na stolu, a vidim da ih niko neće pojesti. Dakle,po nekom svom navođenju ovako uradih i kolač super izađe!

Sastojci (za biskvit):

5 jaja
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
5 kašika brašna
Jaja i šećer pjenasto umutiti, dodati prethodno sjedinjen prasak za pecivo s brašnom i dalje miješati kuhinjskom kašikom. Peći na 180 stepeni, 15-20 min,u kalupu promjera 28 cm.

Fil:

4 narandže
1 l fructal soka od narandže (tetrapak)
60 gr goveđe želatine
300 gr šećera

Glazura:

200 ml slatkog vrhnja
100 gr cokolade za kuhanje

Postupak za fil:

Staviti sok od narndže išećer da zakuha, u njega iscijediti 4 narandže i naribati koricu od iste. Kad dođe to tačke ključanja umiješati prethodno izmućenu želatinu i skinuti s vatre. Pustiti da se potpuno ohladi.
Kad se biskvit ispeče, izliti na njega fil (hladan) i staviti u frižider na 1-2 h; kad se potpuno stegne na fil izliti slatko vrhnje koje treba prethodno zagrijati s čokoladom tj. samo da se čokolada potpuno rastopi. Ponovo vratiti kolač na hlađenje. Nakon sat vremena kolač posuti kakaaom!

Primjedbe