ČOKOLADNA TORTA SA KREMOM OD ŠUMSKOG VOĆA, KARAMELE I TAMNE ČOKOLADE

Ovo je definitivno moja najbolja torta koju sam ikad napravila. Okus čokolade i šumskog voća uz dodatak karamele je nešto neopisivo dobro. Čokoladni biskvit sam pekla u loncu promjera 18 cm (nisam imala manji kalup, pa sam improvizirala) i podjelila ga na četiri dijela.















Sastojci za čokoladni biskvit:

                                           50 grama omekšalog maslaca
                                           340 grama glatkog brašna
                                           80 grama kakaa
                                           1 žličica sode bikarbone
                                           1 žličica praška za pecivo
                                            prstohvat soli
                                            220 grama šećera
                                            2 jaja
                                            110 ml mlijeka
                                            65 ml tople vode

Sastojci za kremu od šumskog voća:

                                           300 grama smrznutog šumskog voća
                                           2 žlice limunovog soka
                                           1 žličica ekstrakta vanilije
                                           1 žlica gustina 

Sastojci za kremu od tamne čokolade:

                                           350 grama tamne čokolade (min. 70% kakaa)
                                           350 ml vrhnja za šlag
                                           2 žlice meda

Sastojci za kremu od karamele:

                                           50 grama maslaca
                                           120 grama šećera
                                           30 ml vode
                                           100 ml vrhnja za šlag 

Postupak:

Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okrugli lonac promjera 18cm obložite papirom za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni biskvit stavite peći 60min (provjerite čačkalicom). Biskvit ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite kreme. Prvo napravite kremu od karamele. Stavite kuhati šećer zajedno sa vodom na jaku vatru u jednu posudu, a u drugu posudu stavite kuhati vrhnje za šlag. Kuhajte vodu i šećer sve dok smjesa ne poprimi zlatno žutu boju. Kipuće vrhnje za šlag ulijte u smjesu vode i šećera te dodajte maslac. Sve dobro izmješajte na laganoj vatri. Kad su se sastojci sjedinili, ostavite kremu od karamele da se hladi u hladnjak. Nakon što se krema ohladi, miksajte je 5-6 minuta mikserom dok se ne zgusne i ne pobijeli. Zatim radite kremu od tamne čokolade. Vrhnje za šlag zajedno sa medom stavite kuhati na srednje jaku vatru dok ne provrije. Prelijte preko tamne čokolade te lagano špatulom mješajte dok se sastojci ne sjedine. Kremu od tamne čokolade stavite u hladnjak da se lijepo stisne. Na kraju napravite kremu od šumskog voća. Sve sastojke stavite kuhati na laganoj vatri 10ak minuta dok tekućina ne ispari. Pustite da se smjesa ohladi pa dodatno usitnite sa štapnim miskerom. Nakon što se biskvit ohladio, maknite mu neravni gornji sloj te ga izrežite četiri dijela (najbolje ga je rezati nožem za kruh). Na prvi biskvit stavite kremu od karamele. Preklopite drugim biskvitom i premažite ga 1/3 kreme od tamne čokolade. Preklopite trećim biskvitom i premažite ga kremom od šumskog voća. Preklopite ga četvrtim biskvitom i sve premažite ostatkom kreme od tamne čokolade. Tortu izvana ukrasite po želji i uživajte u najsavršenijem okusu!

Primjedbe