ČOKOLADNA KREM TORTA

Čokoladna krem torta PRIPREMA BISKVITA - razdvojiti žumanjke od bjelanjaka, 8 jaja - bjelanjke mutiti u čvrst snijeg - sastaviti žumanjke sa 260g šećera - mješati pjenastu masu - mješati ručno dvije smjese - mješati lagano da se zadrži značnost smjese - dodati 130g brašna,130g gustina - 1 prašak za pecivo i 40g kakao-a - veličina kalupa 28cm, za podlogu koristiti pek papir bez masnoče - peći na 180¨°C oko 25 min PRIPREMA KREME - rastopiti 180g čokolade - dodati 1l vrhnja za šlag - hladiti u frižideru oko 6h PRIPREMA PODLOGE - mijesiti 100g brašna sa 50g maslaca - 25g šećera - razviti na veličinu kalupa 25cm - peći na 180°C 10 min. - biskvit presječi na 3 kore - podlogu namazati džemom - u mom primjeru džem od višnje - zatim prvu koru biskvita - mješati čokoladno vrhnje u kremu - biskvit politi sa šećernom vodom - nanijeti 1/3 kreme - zatim drugu koru biskvita - još 1/3 kreme - poslijednju koru biskvita i ostatak kreme - držati u frižideru - za dekoraciju mutiti 200ml vrhnja za šlag sa 50g šećera u prahu - i 2 paketića šlag fixa - namazati šlag kremu priprema CHOCOLATE GLAZE - rastopiti 1 paketić želatina sa 6 kašika vode - kuhati 250g šećera sa 150ml vode - 50g čokolade - 80g kakao-a - 80ml vrhnja za kuhanje - rastopljeni želatin - procijediti glazuru - procijediti po drugi put - razliti glazuru,"mlakastu na dodir prsta" - ostatak dekoracije prepustite vašoj mašti - poslužiti ohlađenu

Zlatne Ruke

Primjedbe