TORTA S LJEŠNJACIMA I UKUSNOM KARAMELOM

Dvije vrste čokolade, karamel lješnjak bombone i prženi lješnjaci daju ovoj torti fini okus kojem je teško odoljeti. Ali fini okus nije njen jedini adut – torta je i izgleda zaista fantastično, pravo malo umjetničko djelo!
Sastojci:
Biskvit:
● 8 kom bjelanaca
● 140 g šećera
● 200 g pečenih mljevenih lješnjaka
● 2 kašike oštrog brašna
● 2 kašike kakaa
● 1/2 kesice praška za pecivo
● 100 ml ulja
Fil:
● 1 l punomasnog mlijeka
● 8 kom žumanaca
● 300 g bombona karamel lješnjak
● 160 g gustina
● 170 g šećera
● 100 g maslaca
● 200 ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
● Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
● 250 ml slatkog vrhnja
● šlag-fiks (krem-fiks)
● 100 g kvalitetne čokolade za kuhanje
● 100 g noisette čokolade
Priprema:
Karamel krema:
Zagrijati 1,5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se ne otope.
Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl, a ostalo dodati otopljenim bombonama i zagrijavati (pojačati temperaturu).
U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudica.
Kad se mlijeko sa bombonama zagrijalo, dodati smjesu od žumanaca, gustina, šećera i hladnog mlije, pa zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudica).
Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom (da se ne formira korica) i ostaviti da se hladi.
Biskvit:
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i mikserom umutiti sjajan snijeg.
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake i sve lagano sjediniti.
Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.
Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte promjera 22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje.
Peći biskvite na 180 °C 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
Nastavak kreme:
U mlaku (ne sasvim ohlađenu!) kremu dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag, uz dodavanje šlag-fiksa (ako koriszite biljno vrhnje, šlag-fiks nije potreban) i dodati u kremu, pa sve fino sjediniti mješanjem.
Slaganje:
Svaki od dva ispečena biskvita prerazati na pola, tako da dobijete četiri kore. Ako vam je lakše, možete smjesu podijeliti na 4 dijele i peći 4 kore. A možete izabrati i još jednostavniju varijantu – ispeći dvije kore i ne rezati ih, pa će torta umjesto četiri dosta tanka imati dva nešto deblja sloja biskvita.
Tortu slagati u u obruču kalupa za perenje. Staviti prvu koru, preliti je sa malo mlijeka i ruma. (Ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak. Bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika.) Zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak sa preostalim korama, završiti sa kremom.
Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti vrhnjem. Staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

Primjedbe