Dvije vrste čokolade, karamel lješnjak bombone i prženi lješnjaci daju ovoj torti fini okus kojem je teško odoljeti. Ali fini okus nije njen jedini adut – torta je i izgleda zaista fantastično, pravo malo umjetničko djelo!
Sastojci:
Biskvit:
● 8 kom bjelanaca
● 140 g šećera
● 200 g pečenih mljevenih lješnjaka
● 2 kašike oštrog brašna
● 2 kašike kakaa
● 1/2 kesice praška za pecivo
● 100 ml ulja
● 8 kom bjelanaca
● 140 g šećera
● 200 g pečenih mljevenih lješnjaka
● 2 kašike oštrog brašna
● 2 kašike kakaa
● 1/2 kesice praška za pecivo
● 100 ml ulja
Fil:
● 1 l punomasnog mlijeka
● 8 kom žumanaca
● 300 g bombona karamel lješnjak
● 160 g gustina
● 170 g šećera
● 100 g maslaca
● 200 ml slatkog vrhnja
● 1 l punomasnog mlijeka
● 8 kom žumanaca
● 300 g bombona karamel lješnjak
● 160 g gustina
● 170 g šećera
● 100 g maslaca
● 200 ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
● Malo mlijeka + kašika ruma
● Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
● 250 ml slatkog vrhnja
● šlag-fiks (krem-fiks)
● 100 g kvalitetne čokolade za kuhanje
● 100 g noisette čokolade
● 250 ml slatkog vrhnja
● šlag-fiks (krem-fiks)
● 100 g kvalitetne čokolade za kuhanje
● 100 g noisette čokolade
Priprema:
Karamel krema:
Zagrijati 1,5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se ne otope.
Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl, a ostalo dodati otopljenim bombonama i zagrijavati (pojačati temperaturu).
U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudica.
Kad se mlijeko sa bombonama zagrijalo, dodati smjesu od žumanaca, gustina, šećera i hladnog mlije, pa zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudica).
Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom (da se ne formira korica) i ostaviti da se hladi.
Zagrijati 1,5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se ne otope.
Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl, a ostalo dodati otopljenim bombonama i zagrijavati (pojačati temperaturu).
U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudica.
Kad se mlijeko sa bombonama zagrijalo, dodati smjesu od žumanaca, gustina, šećera i hladnog mlije, pa zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudica).
Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom (da se ne formira korica) i ostaviti da se hladi.
Biskvit:
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i mikserom umutiti sjajan snijeg.
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake i sve lagano sjediniti.
Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.
Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte promjera 22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje.
Peći biskvite na 180 °C 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i mikserom umutiti sjajan snijeg.
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake i sve lagano sjediniti.
Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.
Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte promjera 22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje.
Peći biskvite na 180 °C 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
Nastavak kreme:
U mlaku (ne sasvim ohlađenu!) kremu dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag, uz dodavanje šlag-fiksa (ako koriszite biljno vrhnje, šlag-fiks nije potreban) i dodati u kremu, pa sve fino sjediniti mješanjem.
U mlaku (ne sasvim ohlađenu!) kremu dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag, uz dodavanje šlag-fiksa (ako koriszite biljno vrhnje, šlag-fiks nije potreban) i dodati u kremu, pa sve fino sjediniti mješanjem.
Slaganje:
Svaki od dva ispečena biskvita prerazati na pola, tako da dobijete četiri kore. Ako vam je lakše, možete smjesu podijeliti na 4 dijele i peći 4 kore. A možete izabrati i još jednostavniju varijantu – ispeći dvije kore i ne rezati ih, pa će torta umjesto četiri dosta tanka imati dva nešto deblja sloja biskvita.
Tortu slagati u u obruču kalupa za perenje. Staviti prvu koru, preliti je sa malo mlijeka i ruma. (Ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak. Bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika.) Zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak sa preostalim korama, završiti sa kremom.
Svaki od dva ispečena biskvita prerazati na pola, tako da dobijete četiri kore. Ako vam je lakše, možete smjesu podijeliti na 4 dijele i peći 4 kore. A možete izabrati i još jednostavniju varijantu – ispeći dvije kore i ne rezati ih, pa će torta umjesto četiri dosta tanka imati dva nešto deblja sloja biskvita.
Tortu slagati u u obruču kalupa za perenje. Staviti prvu koru, preliti je sa malo mlijeka i ruma. (Ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak. Bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika.) Zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak sa preostalim korama, završiti sa kremom.
Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti vrhnjem. Staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
Čokolade izlomiti i preliti vrhnjem. Staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
Primjedbe
Objavi komentar