Sastojci
Biskvit:
– 8 kom bjelanaca + malo soli
– 120 g šećera
– 80 g oštrog brašna
– 50 g kokosovog brašna
– 2 čajne kašičice praška za pecivo
– 1 kaš. sirćeta/octa
– 100 ml ulja
– 120 g šećera
– 80 g oštrog brašna
– 50 g kokosovog brašna
– 2 čajne kašičice praška za pecivo
– 1 kaš. sirćeta/octa
– 100 ml ulja
Za natopiti biskvit:
– malo mlijeka,
– 1 vanilijin šećer,
– po želji nekog kokos likera
– 1 vanilijin šećer,
– po želji nekog kokos likera
Fil sa kokosom:
– 8 kom žumanaca
– 140 g gustina
– 150 – 200 g šećera
– 100 g kokosovog brašna
– cca 0.9 – 1 l mlijeka
– 120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga
– 140 g gustina
– 150 – 200 g šećera
– 100 g kokosovog brašna
– cca 0.9 – 1 l mlijeka
– 120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga
Fil sa čokoladom:
– 130 g čokolade za kuhanje
– 150 g mliječne čokolade
– 5 dl tečnog šlaga (šlag 5+ Dolčela – biljni)
– 1 naribana korica limuna
– 150 g milerama (masnijeg)
– 150 g mliječne čokolade
– 5 dl tečnog šlaga (šlag 5+ Dolčela – biljni)
– 1 naribana korica limuna
– 150 g milerama (masnijeg)
Priprema
Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris.
Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil .
Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa).
Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet.
Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Primjedbe
Objavi komentar