Ako još uvijek ne znate čime biste se zasladili ovoga vikenda, zašto ne biste isprobali sočnu tortu s kivijem.
Ova ukusna torta oduševit će mnoge, kako svojim okusom, tako i zbog toga što za njenu izradu ne treba uključivati rernu – kore se ne peku, nego se naprave od mrvljenog keksa i putera.
Sastojci:
● 200 g petit beurre keksa,
● 75 g putera,
● 4 kivija,
● 2 kašike želatina u prahu, goveđeg porijekla
● pola čaše vode,
● 550 g jogurta,
● 100 g + 5 kašika šećera,
● kašika soka od limuna
● 75 g putera,
● 4 kivija,
● 2 kašike želatina u prahu, goveđeg porijekla
● pola čaše vode,
● 550 g jogurta,
● 100 g + 5 kašika šećera,
● kašika soka od limuna
Za ukrašavanje:
● 2 kivija,
● limun,
● 4-5 kašika listića badema
● 2 kašike meda
● limun,
● 4-5 kašika listića badema
● 2 kašike meda
Priprema:
Keks stavite u plastičnu kesu, oklagijom izmrvite i pomiješajte s otopljenim puterom.
Okrugli kalup obložite masnim papirom, sipajte smjesu od keksa i putera, pritisnite prstima i ostavite da se hladi u frižideru pola sata. Želatin pomiješajte s pola čaše vode i ostavite da se otapa 30 minuta.
Četiri kivija ogulite, isijecite na kockice, dodajte pet kašika šećera, sok od limuna, kuhajte minut-dva na umjerenoj temperaturi, umiješajte želatin i ohladite 30 minuta.
Mikserom umutite jogurt sa 100 g šećera, dodajte smjesu s kivijem, promiješajte kašikom.
Sipajte preko kore od keksa, pokrijte folijom i ostavite u frižideru tri sata.
Bademe ispecite u tavi bez masnoće, pospite preko torte, prelijte dvije kašike meda i ukrasite kriškama kivija i limuna, piše novosti.rs
Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar