PITA S MAKOM I VIŠNJAMA

Sastojci

  4 osobe
  • PRHKO TIJESTO (okrugli kalup, 26 cm):
  • 300 g Pšenično glatko brašno Podravka
  • 160 g putera/maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kom Limun šećera Dolcela
  • 1/2 kom Praška za pecivo Dolcela
  • 1 kom jaje
  • prstohvat soli
  • NADJEV OD MAKA:
  • 200 g mljevenog maka
  • 170 g Šećera ( kristal)
  • 1 kom Vanilin šećera Dolcela
  • 1 dl mlijeka (+0,5 dl mlijeka)
  • 1 kom žlica ruma
  • NADJEV OD VIŠANJA:
  • 450 g višanja (smrznute ili iz kompota)
  • 4,5 dl tekućine (sok koji puste višnje, a ostatak dodati vodu ili sok od višanja)
  • 60 g Gussnela Dolcela (gustina)
  • 65 g Šećera ( kristal)
  • 1 kom žlica ruma

    Priprema

  1. 1.
    Najprije pripremite tijesto. Brašno, samljeveni šećer, omekšali maslac, limun šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli stavite u zdjelu te prstima istrljajte ili izradite u kuhinjskom asistentu. Nakon toga dodajte razmućeno jaje i zamijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite sa strane ili u hladnjak. 
  2. 2.
    Pripremite prvi nadjev – nadjev od maka. U lonac stavite 1 dl mlijeka, kristal šećer, vanilin šećer i zagrijte do vrenja neprestano miješajući žlicom. Potom dodajte samljeveni mak, promiješajte i po potebi dodajte 0,5 dl mlijeka da dobijete srednje gustu/mazivu smjesu poput palente. Također, dodajte žlicu ruma, dobro promiješajte i ostavite sa strane dok pripremate drugi nadjev.
  3. Za drugi nadjev uzmite višnje (ako koristite zamrznute, svakako ih izvadite ranije da se potpuno odmrznu i puste sok), prepolovite ih i stavite u cjedilo. Izmjerite koliko su soka pustile, pa dodajte još vode ili soka od višanja kako biste imali ukupno 4,5 dl tekućine. Gussnel promiješajte sa šećerom, a zatim dodajte 1 dl tekućine (od navedenih 4,5 dl) i još jednom promiješajte da ne ostanu grudice. Zakuhajte preostalih 3,5 dl tekućine, a kad zavri dodajte smjesu od gustina, šećera i soka, pa kad se smjesa stisne kao žele/puding, maknite za vatre. U vruće dodajte višnje, žlicu ruma te promiješajte žlicom.
  4. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 26 cm: dno obložite papirom za pečenje, a obruč premažite maslacem. Tijesto razvljajte u krug veći od kalupa barem 7 cm i valjkom ga prenesite u kalup. Tijesto poravnajte rukama, bočno ga lijepo utisnite, poravnajte, pa dodajte nadjeve za koje ne morate čekati da se ohlade.
  5. Prvo nanesite nadjev od maka, poravnajte, a zatim dodajte nadjev od višanja (stavljajte ga žlicom na hrpice koje lagano spojite kako biste dobili lijepe slojeve maka i višanja, bez da vam se miješaju). Tijesto koje vam je višak odrežite, a od ostatka tijesta napravite ukrase po želji.
  6. 6.
    Zagrijte pećnicu na 180°C, a kad se potpuno zagrijala stavite pitu u pećnicu i pecite dok rubovi tijesta ne poprime zlatnu boju (moja je bila gotova za 25-30 minuta).

Primjedbe