KOLAČ SA VIŠNJAMA I GRIZOM

SASTOJCI:

  • 500g keksa “petit beurre”
  • 1200 ml mlijeka
  • 10 kašika griza
  • 20 kašika šećera
  • 2 vanili šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 šlaga
  • 300 g višanja

PRIPREMA:

Odvojite litar mlijeka, 10 kašika šećera i 1 vanili šećer i kuhajte dok se šećer ne istopi. Lagano dodajte griz i mešajte dok se ne zgusne. Keks potapajte u ostatak mlijeka i redajte ga u dubljoj tepsiji tako da formirate koru.

Prelijte koru još toplim grizom i ostavite da se ohladi. U 8dl vode sipajte 10 kašika šećera, 1 vanili šećer i mješajte dok ne proključa, zatim dodajte višnje, i umješajte prethodno umućen puding sa 2dl vode. Gust i još topao fil prelijte preko ohlađenog griza, preko rasporedite preostali keks, a zatim ga premažite čvrsto ulupanim šlagom.
Izvor: ilovezrenjanin.com

Primjedbe