Marcipan je kolač koji ćete često vidjeti na prazničnoj trpezi, ali on je zaista odličan i za sve druge prilike - pa čak i za kišnu subotu. Brzo i lako se pravi, sastojci su relativno jeftini, a ukus božanstven!
Kora:
3 jajeta
5 šoljica šećera (šoljica za kafu od 1 dcl)
4 šoljice mlijeka
2 šoljice ulja
5 šoljica brašna
jedna šoljica mljevenih oraha
2 kašike kakaa
Prašak za pecivo
5 šoljica šećera (šoljica za kafu od 1 dcl)
4 šoljice mlijeka
2 šoljice ulja
5 šoljica brašna
jedna šoljica mljevenih oraha
2 kašike kakaa
Prašak za pecivo
Fil:
14 kašika šećera
7 kašika vode
60 grama čokolade
125 grama putera
4 šoljice mljevenih oraha
7 kašika vode
60 grama čokolade
125 grama putera
4 šoljice mljevenih oraha
Priprema:
Kora: U posudu prvo ubaciti "suhe" sastojke i promiješati. Najbolje je da brašno i prašak za pecivo prosijete zajedno. Napravite rupu u sredini, dodajte jaja i izmiješajte. Dodajte i ostale sastojke, uzmite mikser i sve umutite. Uspite u pleh, najbolje dimenzija 23x32 cm i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta, zavisno od rerne. Ostavite da se ohladi.
Fil: Šećer i vodu prokuhajte na srednjoj temperaturi - ne kuhajte ih dugo, kad se šećer istopi, gotovo je. Polako miješajte da se šećer istopi. U smjesu dodajte puter, čokoladu (najbolje je čokoladu prethodno otopiti na pari) i orahe, sve dobro zamiješajte i ostavite da se ohladi. Ohlađen fil uspite preko ohlađene kore i ostavite nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, pišu Mamina jela.
Primjedbe
Objavi komentar