BANANITA

Bananita kako ju je nazvala 'unikatica'. Kolac koji je zamjenio mijesto naseg dragog rolata sa bananama, jedan od prvih kolaca koji sam sama napravila jer ga je mama vjecno radila. Kolac koji sam ispekla x puta za redom kada sam upoznala svoga muza. Mozda je mislio da mi je ovaj slucajno ispadao dobar pa nije htio riskirati sa drugima :) U glavnom, kada pomislite na nesto fino, na neki fini  biskvit i kremu, pa onda jos malo nekog voca, po mogucnosti i nesto cokolade, nema boljeg nego bananite. Jednostavan i nadasve ukusan. Prozracni biskvit sa orasima, fina kremica sa pudingom od vanilije i banane. Podsjeca me na moju Slavoniju. Zato mi je jos malo drazi :)
Mozete ga prekriti u bijelo, sa tucenim vrhnjem i dobiti jos jedan sloj, no meni je ovako najbolji.


biskvit:

  • 9 jaja
  • 9 zlica secera
  • 9 zlica mljevenih oraha
  • 2 zlice brasna
  • 1/2 praska za pecivo
fil:
  • 1 L mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 zlice brasna
  • 2 zlice gustina
  • 4 zlice secera
  • 2 zlice vanilija ekstrakta
  • 250 g maslaca

jos:

  • 5,6 banana

Cokoladna glazura:

  • 120 g tamne cokolade 
  • 80g maslaca
  • 8 zlica slatkog vrhnja

  • Postupak:

    Jaja izradite odvojeno, zumanjke sa secerom i ekstraktom a bjelanjke sa prstohvatom soli. Lagano pomijesajte dvije smjese pa dodajte orahe,prasak za pecivo i brasno.
    Smjese ima puno pa ako kore zelite peci u kalupu za torte predlazem da ispecete u dvije kore odvojeno jer ce vam iscuriti. Ja sam ovaj puta pekla u velikom limu iz pecnice i opet na kraju dobila jedan veliki, visoki kolac.
    Pecite na 175C oko 25-30 min.
    Odvojite cca 200 ml mlijeka i pomijesajte sa pudingom, brasnom i gustinom. Ostatak prokuhajte sa secerom. Istresite puding u vrelo mlijeko i konstantno mijesajte dok ne zgusne. Prebacite u drugu zdjelu, dodajte ekstrakt i pokrijte prozirnom folijom. Foliju priljubite skroz uz kremu kako vam se ne bi stvarala kondenzacija.
    U hladno dodajte izradjeni maslac sobne temperature.
    Koru prerezite na dva dijela. Prvu premazite polovicom kreme, pokrijte drugom korom te premazite ostatak kreme. Poslazite polovice banana te zalijte cokoladnom glazurom za koju sve sastojke otopite na pari.
    Po zelji kolac mozete premazati i tucenim slatkim vrhnjem ili samo posuti orasima.
    Dobar tek!

Primjedbe