ŽARBO KOCKE

Sastojci za tijesto:
  • 500 gr brašna
  • 20 gr svježeg kvasca
  • 200 gr maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žličica praska za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 2 žlica šećera
Sastojci za nadjev:
  • 200 gr mljevenih oraha
  • 100 gr šećera
  • malo ruma ili burbun vanilija šećer
  • marmelada od marelice – po potrebi, koliko volite
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. Maslac otopiti, mlijeko ugrijati. U sredinu dodati žumanjke, uzdignuti kvasac, maslac i mlijeko pa uz pomoć miksera umutiti tijesto dok ne prestane biti suho. Nastaviti miješati rukom, premjestiti tijesto na radnu površinu, još malo mijesiti dok ne postane potpuno glatko. Potom tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta.
Izvaditi tijesto pa na radnoj površni posutoj brašnom svaki komad razvući u četvrtasti oblik 2 -3 mm debelo. Pri tome ce vam pomoći papir za pečenje koji izrežite prema veličini lima u kojem ce se kolac peci, pa na njemu razvaljavajte kore. Razviti četiri kore.
Za pripremu nadjeva u posudi zagrijati marmeladu i umiješati orahe, rum te sve zajedno pomiješati u mazivu smjesu. Ovom smjesom premazivati 3 kore jer se četvrta ne premazuje, nego izbocka vilicom .
Tako pripremljen kolac prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta da kolac “naraste”. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 30-35 min. Ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom.
http://ruza123-cooking.blogspot.com/

Primjedbe