TORTA S KRUŠKAMA

Sastojci za podlogu:
  • 300 g mljevenog keksa
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 150 g otopljenog margarina
  • po potrebi soka od krušaka
Sastojci za kremu:
  • 4 veće kruške
  • 1 – 1,5 čaša šećera
  • 3 čaša vode
  • 2 pudinga od vanilije
Dodatni sastojci:
  • po ukusu šlag
  • mljeveni orasi
  • 1 čaša = 200 ml
Priprema:
Pomiješati mljeveni keks, šećer, otopljeni margarin, pa dodati sok od krušaka (po potrebi). Sve dobro sjediniti, pa oblikovati podlogu za tortu. Oko podloge staviti ivicu kalupa za tortu. Kruške oguliti, pa narezati na kockice. Staviti u posudu, dodati šećer i vodu, pa kuhati 10-tak minuta. Umutiti prah pudinga od vanilije s malo vode pa dodati u posudu s vodom i šećerom uz stalno miješanje.  Kada krema dobije gustoću, maknuti sa vatre. Malo ohladiti, pa uliti u kalup, preko podloge od keksa. Dobro ohladiti u frižideru, pa skinuti ivice kalupa. Premazati umućenim šlagom, posuti orasima. Ohladiti, pa rezati na komade.

Primjedbe