TART OD GROŽĐA

Sastojci za tijesto:
    • 250 g brašna
    • 125 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1/2 limuna, kora
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica kiselog vrhnja (po potrebi)
Sastojci za kremu:
  • 500 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 2 kese pudinga od vanilije
  • malo ekstrakta vanilije
  • 50 g maslaca
Voće:
  • 1 kg grožđa
Preljev:
  • 1 kesica preljeva za torte
  • 250 ml vode
Priprema:
 
Od navedenih sastojaka za mijesiti tijesto, omotati ga u kesu i staviti u hladnjak na 20 minuta. Pootom razviti koru i staviti je na uljem premazan i posut brašnom pleh. Na koru staviti nekoliko zrna graha da se ne bi podigla tijekom pečenja. Peći 15-ak minuta na 180ºC, maknuti grah i peći još nekoliko minuta.
Puding i šećer razmutiti u malo mlijeka i skuhati ga u ostatku mlijeka. Dok je još vruć dodati kocku maslaca da se otopi i malo ekstrakta vanilije. Dodati prethodno očišćena i isječena na polovine zrna grožđa i pomiješati. Kremu preliti preko kore.
Ukrasiti kolač preostalim zrnima grožđa, skuhati preljev za torte i preliti preko cijelog kolača. Ostaviti da se stegne. Nakon sat vremena sjeći na komade.

Primjedbe