- ŽELE OD JAGODA:
- 300 g jagoda
- 100 ml vode
- 4 žlice šećera
- 1 vrećica želatine
- VANILIJA KREMA:
- 700 ml mlijeka
- 2 kom pudinga vanilija Dolcela
- 170 g šećera
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1/3 od 2 vrećice pripremljene želatine
- 100 g maslaca/margarina
- jagode (količina po želji)
- BISKVIT (26 cm):
- 3 kom jaja
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- 3 žlice mlake vode
- 1 vrećica vanilin šećer Dolcela
- 1 žličica praška za pecivo Docela
- prstohvat soli
- KREMA OD SIRA:
- 500 g svježeg sira
- 200 g šećera u prahu + 2 vanilin šećera
- 200 ml kiselog vrhnja
- 200 ml slatkog vrhnja
- sok jednog limuna
- 2/3 od 2 vrećice pripremljene želatine
- DEKORACIJA:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 kom šlagfixa
- jagode (količina po želji)
Priprema- 1.ŽELE OD JAGODA:Žele je potrebno napraviti bar 3 sata ranije, kako bi se uspio dobro stisnuti. Možete ga napraviti i dan ranije i ostaviti u hladnjaku. Promjer posude u kojoj ćete oblikovati žele neka bude oko 24 cm. Posudu je potrebno obložiti prijanjajućom folijom.Prvo, prema uputstvu, prpremite želatinu.
- 2.Narežite jagode.
- 3.U posudu u kojoj ćete kuhati žele, dodajte jagode, vodu i šećer.
- 4.Kuhajte mješajući, nekoliko minuta, na nižoj temperaturi.
- 5.Štapnim mikserom izmiksajte kuhane jagode.
- 6.Otopite želatinu (može u mikrovalnoj) i dodajte dvije, tri žlice skuhanih jagoda i dobro izmiješajte. Tu smjesu ulijte u ostalu smjesu jagoda i dobro sjedinite miješanjem.
- 7.Dobiven žele izlijte u folijom obloženu posudu. Ohladite i stavite, na bar tri sata, u hladnjak
- 8.VANILIJA KREMA:Otopite dvije vrećice želatine prema uputstvu. Za ovu kremu koristi se oko 1/3 želatine, a ostatak je za kremu od sira.Izmiksajte slatko vrhnje. U oko 200 ml mlijeka (ostatak mlijeka stavite kuhati) izmiješajte puding i šećer i ukuhajte u ostatak kipućeg mlijeka. U kuhan puding dodajte kiselo vrhnje, dobro sjedinite, pa dodajte izmiksan šlag. Također dobro sjedinite. Zatim dodajte, u toplu kremu, maslac/margarin i dobro izmiješajte. Odvojite i otopite 1/3 želatinu (oko jednu žlicu), te u nju umiješajte žlicu kreme, a zatim sve izlijte u ostatak kreme od vanilije, dobro sjedinite.
- 9.Dobivenu kremu prekrijte folijom i prohladite, neka ostane mlaka.
- 10.BISKVIT (26 cm):Izmiksajte cijela jaja sa šećerima, mlakom vodom i prstohvatom soli. Dodajte brašno s praškom za pecivo i lagano sjedinite.
- 11.Smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan kalup.
- 12.Stavite u pećnicu i pecite nekih 20/25 min na 160°C. Ako želite, ohlađen biskvit možete preliti (u dva, tri puta, ne odjednom) prokuhanim preljevom od 150 ml vode i 3 žlice šećera. To učinite, ako volite mokre biskvite.
- 13.KREMA OD SIRA:Izmiksajte slatko vrhnje. Zatim dobro izmiksajte sir sa šećerima. Dodajte kiselo vrhnje i sok limuna, sjedinite smjesu, te umiješajte slatko vrhnje.
- 14.Otopite preostale 2/3 želatine i dodajte dvije, tri žlice sirne smjese.
- 15.Dobro poromiješajte.
- 16.Želatinu ulijte u sirnu kremu.
- 17.Dobro sve sjedinite.
- 18.PREMAZIVANJE TORTE:Ja sam stavila biskvit u veći kalup (cca 27 cm), nanijela sam sirnu kremu i to tako da sam odmah obložila bočnu stranu biskvita.
- Poravnajte kremu
- Ukrasite bočnu stranu narezanim jagodama.
- Pažljivo stavite žele!
- Lagano promiješajte mlaku vanilija kremu.
- Nanesite vanilija kremu preko želea.
- Poravnajte kremu i rasporedite i lagano utisnite sjeckane (ili kako želte) jagode.
- Nanesite ostatak sirne kreme.
- Poravnajte i izgladite kremu.
- Gotovu tortu stavite u hladnjak i dobro, dobro ohladite. ♥izvor: http://www.sarajevo-online.com/
Primjedbe
Objavi komentar