SAVRŠENSTVO SA JAGODAMA

Sastojci

  • ŽELE OD JAGODA:
  • 300 g jagoda
  • 100 ml vode
  • 4 žlice šećera
  • 1 vrećica želatine
  • VANILIJA KREMA:
  • 700 ml mlijeka
  • 2 kom pudinga vanilija Dolcela
  • 170 g šećera
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1/3 od 2 vrećice pripremljene želatine
  • 100 g maslaca/margarina
  • jagode (količina po želji)
  • BISKVIT (26 cm):
  • 3 kom jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 3 žlice mlake vode
  • 1 vrećica vanilin šećer Dolcela
  • 1 žličica praška za pecivo Docela
  • prstohvat soli
  • KREMA OD SIRA:
  • 500 g svježeg sira
  • 200 g šećera u prahu + 2 vanilin šećera
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 200 ml slatkog vrhnja
    • sok jednog limuna
    • 2/3 od 2 vrećice pripremljene želatine
    • DEKORACIJA:
    • 200 ml slatkog vrhnja
    • 1 kom šlagfixa
    • jagode (količina po želji)
    Priprema
    1. 1.
      ŽELE OD JAGODA:
      Žele je potrebno napraviti bar 3 sata ranije, kako bi se uspio dobro stisnuti. Možete ga napraviti i dan ranije i ostaviti u hladnjaku. Promjer posude u kojoj ćete oblikovati žele neka bude oko 24 cm. Posudu je potrebno obložiti prijanjajućom folijom.
      Prvo, prema uputstvu, prpremite želatinu.
    2. 2.
      Narežite jagode.
    3. 3.
      U posudu u kojoj ćete kuhati žele, dodajte jagode, vodu i šećer.
    4. 4.
      Kuhajte mješajući, nekoliko minuta, na nižoj temperaturi.
    5. 5.
      Štapnim mikserom izmiksajte kuhane jagode.
    6. 6.
      Otopite želatinu (može u mikrovalnoj) i dodajte dvije, tri žlice skuhanih jagoda i dobro izmiješajte. Tu smjesu ulijte u ostalu smjesu jagoda i dobro sjedinite miješanjem.
    7. 7.
      Dobiven žele izlijte u folijom obloženu posudu. Ohladite i stavite, na bar tri sata, u hladnjak
    8. 8.
      VANILIJA KREMA:
      Otopite dvije vrećice želatine prema uputstvu. Za ovu kremu koristi se oko 1/3 želatine, a ostatak je za kremu od sira.

      Izmiksajte slatko vrhnje. U oko 200 ml mlijeka (ostatak mlijeka stavite kuhati) izmiješajte puding i šećer i ukuhajte u ostatak kipućeg mlijeka. U kuhan puding dodajte kiselo vrhnje, dobro sjedinite, pa dodajte izmiksan šlag. Također dobro sjedinite. Zatim dodajte, u toplu kremu, maslac/margarin i dobro izmiješajte. Odvojite i otopite 1/3 želatinu (oko jednu žlicu), te u nju umiješajte žlicu kreme, a zatim sve izlijte u ostatak kreme od vanilije, dobro sjedinite.
    9. 9.
      Dobivenu kremu prekrijte folijom i prohladite, neka ostane mlaka.
    10. 10.
      BISKVIT (26 cm):
      Izmiksajte cijela jaja sa šećerima, mlakom vodom i prstohvatom soli. Dodajte brašno s praškom za pecivo i lagano sjedinite.
    11. 11.
      Smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan kalup.
    12. 12.
      Stavite u pećnicu i pecite  nekih 20/25 min na 160°C. Ako želite, ohlađen biskvit možete preliti (u dva, tri puta, ne odjednom) prokuhanim preljevom od 150 ml vode i 3 žlice šećera. To učinite, ako volite mokre biskvite.
    13. 13.
      KREMA OD SIRA:
      Izmiksajte slatko vrhnje. Zatim dobro izmiksajte sir sa šećerima. Dodajte kiselo vrhnje i sok limuna, sjedinite smjesu, te umiješajte slatko vrhnje.
    14. 14.
      Otopite preostale 2/3 želatine i dodajte dvije, tri žlice sirne smjese.
    15. 15.
      Dobro poromiješajte.
    16. 16.
      Želatinu ulijte u sirnu kremu.
    17. 17.
      Dobro sve sjedinite.
    18. 18.
      PREMAZIVANJE TORTE:
      Ja sam stavila biskvit u veći kalup (cca 27 cm), nanijela sam sirnu kremu i to tako da sam odmah obložila bočnu stranu biskvita.
    19. Poravnajte kremu
    20. Ukrasite bočnu stranu narezanim jagodama.
    21. Pažljivo stavite žele!
    22. Lagano promiješajte mlaku vanilija kremu.
    23. Nanesite vanilija kremu preko želea.
    24. Poravnajte kremu i rasporedite i lagano utisnite sjeckane (ili kako želte) jagode.
    25. Nanesite ostatak sirne kreme.
    26. Poravnajte i izgladite kremu.
    27. Gotovu tortu stavite u hladnjak i dobro, dobro ohladite. ♥
      izvor: http://www.sarajevo-online.com/

Primjedbe