Sastojci:
Kora:
4 jajeta
4 kasike šećera
1 dl ulja
10 gr cimeta
1 banana
1 prašak za pecivo
1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna.
Kora:
4 jajeta
4 kasike šećera
1 dl ulja
10 gr cimeta
1 banana
1 prašak za pecivo
1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna.
Fil:
300 gr šećera
2 dl slatke pavlake
150 gr maslaca ili margarina
200 gr šlaga u prahu
2.5 dl mleka
4 banane.
Dekoracija:
ribana čokolada
Priprema:
Rernu zagrejte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm, kao pola onog od rerne) obložite sa papirom za pečenje, podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte cimet, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve promešajte, sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min. (biskvit proverite čačkalicom da li je pečen). Ohladite ga.
Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje, sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zagrejanu slatku pavlaku mešajuci sve vreme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuvanjem mešajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u topao fil dodajte margarin. I sve dobro promešajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne, pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promešajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira, pa vratite u pleh. Na koru nanesite krem od karamela i šlaga, na krem poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.
Po želji pomoću viljuške na par mesta “išarajte”kolač da dobijete talase ili “šare” i pospite sa ribanom čokoladom.
300 gr šećera
2 dl slatke pavlake
150 gr maslaca ili margarina
200 gr šlaga u prahu
2.5 dl mleka
4 banane.
Dekoracija:
ribana čokolada
Priprema:
Rernu zagrejte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm, kao pola onog od rerne) obložite sa papirom za pečenje, podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte cimet, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve promešajte, sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min. (biskvit proverite čačkalicom da li je pečen). Ohladite ga.
Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje, sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zagrejanu slatku pavlaku mešajuci sve vreme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuvanjem mešajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u topao fil dodajte margarin. I sve dobro promešajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne, pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promešajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira, pa vratite u pleh. Na koru nanesite krem od karamela i šlaga, na krem poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.
Po želji pomoću viljuške na par mesta “išarajte”kolač da dobijete talase ili “šare” i pospite sa ribanom čokoladom.
Primjedbe
Objavi komentar