FINI KOLAČ SA BANANOM

Za tijesto:
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • kašika kakaoa
  • 150 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Za fil:
    • 4 kašike marmelade od šipuraka (može i neka druga marmelada ili džem)
    • 6 banana
    • 100 g čokolade za kuhanje
    • 600 ml mlijeka
    • 6 kašike brašna
    • 300 g šećera u prahu
    • 250 g margarina
    • vanillin šećer
    • sok od polovine limuna

    Kolač od banana pripremiti na sledeći način:

    Za tijesto umutiti bjelanca sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta pa dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.

    Tijesto sipati u podmazan pleh i u rerni ugrijanoj na 180 ⁰C peći 30 minuta.

    Nakon pečenja, dok je tijesto još toplo, premazati ga marmeladom i ostaviti da se ohladi.

    Banane isjeći i poredati preko kore.

    Iscjediti limun preko banana.

    Za krem kuhati mlijeko sa brašnom dok se ne zgusne.

    U to dodati margarin umućen sa šećerom u prahu i vanillin šećerom i sve dobro promiješati.

    Krem nanijeti preko banana, odozgo premazati glazurom od čokolade i ostaviti da se hladi.

Primjedbe