Za fil:
- 4 kašike marmelade od šipuraka (može i neka druga marmelada ili džem)
- 6 banana
- 100 g čokolade za kuhanje
- 600 ml mlijeka
- 6 kašike brašna
- 300 g šećera u prahu
- 250 g margarina
- vanillin šećer
- sok od polovine limuna
Kolač od banana pripremiti na sledeći način:
Za tijesto umutiti bjelanca sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta pa dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.
Tijesto sipati u podmazan pleh i u rerni ugrijanoj na 180 ⁰C peći 30 minuta.
Nakon pečenja, dok je tijesto još toplo, premazati ga marmeladom i ostaviti da se ohladi.
Banane isjeći i poredati preko kore.
Iscjediti limun preko banana.
Za krem kuhati mlijeko sa brašnom dok se ne zgusne.
U to dodati margarin umućen sa šećerom u prahu i vanillin šećerom i sve dobro promiješati.
Krem nanijeti preko banana, odozgo premazati glazurom od čokolade i ostaviti da se hladi.
Primjedbe
Objavi komentar