Osim što su dvostruko čokoladni, pa će biti neodoljivi svim sladokuscima, zahvaljujući urmama i lešnicima dvostruko su zdravi jer pružaju obilje neophodnih nutrijenata.
Sjajan su izbor za vegane jer ne sadrže jaja, a budući da u njima nema ni šećera i štetnih aditiva, u ovim kolačićima mogu uživati svi oni koji žele da se zaslade, a pritom pazie i na svoje zdravlje.
Sastojci za 9 kolačića: 130 g urmi, 1 kašičica ekstrakta vanile, 65 g bademovog brašna (ili mlevenih badema), 30 g sirovog kakao praha, 30 g mlevenih tostiranih lešnika, prstohvat soli.
Za čokoladnu glazuru: 80 g meda, 20 g sirovog kakao praha, 2 kašike domaćeg putera od badema (ili maslaca od semenki suncokreta i lešnika ili kakao maslaca).
Sve praškaste sastojke pomešajte u blenderu, pa dodajte i urme i ekstrakt vanile, pa kratko ispasirajte. Testo će biti lepljivo. Prebacite ga u manji kalup dimenzija otprilike 13 x 13 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pomešajte sve sastojke za glazuru u vanglici i otopite na laganoj vatri, a zatim prelijte preko testa.
Kalup stavite u frižider na nekoliko sati ili u zamrzivač na pola sata. Kada se stegne, izvadite kolač iz kalupa pridržavajući papir pa isecite na kocke jednake veličine i poslužite. I deca i odrasli će ga obožavati!
U pripremi ovog deserta možete malo i da se poigrate - ako nemate med, slobodno ga zamenite nekim drugim zdravim prirodnim zaslađivačem, poput agavina ili javorovog sirupa, a umesto bademova možete upotrebiti i ovseno ili neko drugo brašno.
Primjedbe
Objavi komentar