DUGA TORTA

Sastojci:
  • 1 litra mlijeka
  • 1 čaša (od 250 ml) šećera
  • 2 želatine
  • 300 g mljevene plazme
  • 2 kesice vanilija šećera
  • 400 g šlaga u prahu
  • 100 ml slatkog vrhnja (pavlake)
  • malo plave, žute i crvene boje za kolače
Priprema:
Prokuhati mlijeko sa šećerom, a želatinu pripremiti prema uputama. Dodati je vrućem mlijeku i ostaviti da se stegne (najbolje da prenoći, ja sam tako uradila). Sljedećeg dana dodati u smjesu od mlijeka i želatine, šlag u prahu i mutiti oko 20-tak minuta. Od umućene smjese odvojiti dobre dvije kutlače, a u ostatak staviti mljevenu plazmu i još malo mutiti da se ujednači. Podijeliti je na šest dijelova, u jednu posudu staviti plavu, u drugi žutu kolačarsku boju, u treću crvenu, u četvrtu pomiješati crvenu i plavu, da dobijemo ljubičastu, u petu žutu i plavu za zelenu boju i u šestoj pomiješamo crvenu i žutu za narančastu… Pleh obložimo prozirnom folijom, razmažemo ljubičastu smjesu, potom premažemo bijelim filom koji smo odvojili, onda ide plava smjesa, bijeli fil, zelena, bijeli fil, žuta, bijeli fil, narančasta, bijeli fil i na kraju crvena smjesa. Ostavimo tortu u frižider da se dobro stegne. Izvadimo je, prebacimo na pladanj, sklonimo foliju i premažemo sa ulupanim slatkom vrhnjem. Ukrasimo po želji… Dobro ohladiti prije rezanja.

Primjedbe