Nema ko ne voli tradicionalnu baklavu, ali sada se pojavila i verzija sa višnjama, koja preti da skine sa trona onu sa orasima!
Toliko je sočna, ukusna i osvežavajuća, da je na prvi zalogaj postala omiljena poslastica mnogih. Probajte i shvatićete zašto!
Sastojci: 3 jaja, 400 ml jogurta, 3 kašike šećera, 150 ml ulja, 100 ml vode, 700 g višanja, 500 g kora za pitu.
Još će vam biti potrebno 500 ml vode i 400 g šećera za preliv.
Priprema: Prvo skuvajte preliv od šećera i vode. Kada zajedno provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, pa skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom. Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni, a dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filom, pa staviti još jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.
Preko rasporediti trećinu višanja, a zatim ponoviti postupak sa korama – staviti 4 kore i između mazati fil, pa opet stavljati višnje (posle svake četvrte kore). Završiti korama, premazati preostalim filom, izbuštiti nožem i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 20 – 30 minuta.
Na kraju ćete dobiti četiri puta po 4 kore i tri sloja sa višnjama. Pečenu baklavu zaliti ohlađenim sirupom, pa malo pritisnuti odozgo blago i polako, da cela baklava upije sok.
Ostaviti baklavu da se potpuno ohladi pre služenja.
Izvor: www.receptizasve.work
Primjedbe
Objavi komentar