ANĐEOSKE SUZE TORTA

Sastojci za koru:
    • 330 g brašna
    • 1/2 margarina
    • 50-60 ml mlijeka
    • 1 jaje
    • 1/2 praška za pecivo
    • 75 g šećera
    • 1 vanilija šećer
    Za nadjev:
    • 500 g neslanog mladog sira
    • 1 veća čaša šećera
    • 1 žlica griza
    • 2 žlice kiselog vrhnja
    • 1 vanilija šećer
    • 3 žumanca
    Za šaum kremu:
    • 4 bjelanjka
    • 100 g šećera
    • nekoliko kapi limunovog soka
    Priprema:
      Brašno prosijati i dodati sve suhe sastojke, omekšali margarin te uz postupno dodavanje mlakog mlijeka umutiti glatko tijesto. Umotati ga u najlon foliju i ostaviti u hladnjaku na pola sata. U blenderu pomiješati sve sastojke za nadjev.  Razvaljati koru i staviti u pomašćen i brašnom posut kalup. Rubove tijesta malo podignuti prema stjenkama kalupa da se nadjev ne bi razlijevao.  Dodati nadjev i peći u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta.
      Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrst šaum, rasporediti preko nadjeva i vratiti u pećnicu na točno 12 minuta. Treba se držati vremena da bi se pojavile “anđeoske suze” na kolaču. Izvaditi tortu iz pećnice i staviti u hladniju prostoriju. Kad je već prohladna, staviti je u hladnjak da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapljice u vidu suza, po kojima je torta i dobila ime.

Primjedbe