Sastojci
750 ml. mlečne slatke pavlake
250 ml. punomasnog mleka
1 konzervica od 397 g. gustog slatkog kondenzovanog mleka
30 g. želatina u prahu
120 ml. vode
3 kašike nutele
2 vanilin šećera
malo žute prehrambene boje, ja sam stavila malo kurkuma začina
Priprema
Želatin staviti u 120 ml. hladne vode da nabubri, ostaviti desetak minuta pa potom staviti u mikrotalasnu na 15 sekundi da se zagreje i postane tečnost.
Slatku pavlaku, mleko, kondenzovano mleko i vanilin šećer zagrejati na umerenoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine. Potrebno je da smesa bude dobro zagrejana ali ne da da ključa. Skloniti sa vatre i dodati želatin i izmešati dobro da se potpuno i ravnomerno sjedini sa smesom.
Tečnost podeliti na tri dela i u jedan deo dok je još vreo dodati 3 kašike nutele i mešati dok se nutela potpuno ne istopi. U drugi deo dodati na vrh noža žute prehrambene boje, treći deo ostaje beo.
Sada svaku tečnost ponovo podeliti u dve posudice, činijice, i ostaviti na sobnoj teperaturi da se ohlade.
Kalup zaliti vodom, sipati polovinu belog dela, ostaviti deset, petnaest minuta u zamrzivač i kada vidite da je krem postao čvrt i sa blagom koricom, proverite blagim pritiskom prsta, lagano kašikom sipajte ravnomerno žutu smesu. Vratiti ponovo u zamrzivač i nastaviti postupak dok se svi delovi smese na rasporede u kalup. Svaki put će biti potrebno manje vremena da krem stoji u zamrzivaču jer želatin lagano počinje da deluje sve više.
Ostaviti u frižider, ne u zamrzivač, nekoliko sati, najbolje preko noći.
Da bi izvadili krem iz kalupa, ako nije silikonski, lagano prstima odvojiti krem od svih rubova kalupa, spolnjih i unutrašnjih, pa kalup držati minut, dva u vreloj vodi, okrenuti ga i krem će lako izaći.
NAPOMENA
- za ovaj krem je u originalu potrebno mleko evaporated, jedna vrsta retkog kondenzovanog mleka, bez šećera, ali pošto je njega teško naći možete ga zameniti punomasnim običnim mlekom
- ako koristite kurkuma prah budite oprezni jer mada na internetu možete naći podatke da taj začin nema poseban ukus već mu je samo boja jaka, to nije tačno, kurkuma ima jedan posebno intenzivan ukus i nemojte preterivati u količini u ovom slučaju
http://www.maminajela.com
750 ml. mlečne slatke pavlake
250 ml. punomasnog mleka
1 konzervica od 397 g. gustog slatkog kondenzovanog mleka
30 g. želatina u prahu
120 ml. vode
3 kašike nutele
2 vanilin šećera
malo žute prehrambene boje, ja sam stavila malo kurkuma začina
Priprema
Želatin staviti u 120 ml. hladne vode da nabubri, ostaviti desetak minuta pa potom staviti u mikrotalasnu na 15 sekundi da se zagreje i postane tečnost.
Slatku pavlaku, mleko, kondenzovano mleko i vanilin šećer zagrejati na umerenoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine. Potrebno je da smesa bude dobro zagrejana ali ne da da ključa. Skloniti sa vatre i dodati želatin i izmešati dobro da se potpuno i ravnomerno sjedini sa smesom.
Tečnost podeliti na tri dela i u jedan deo dok je još vreo dodati 3 kašike nutele i mešati dok se nutela potpuno ne istopi. U drugi deo dodati na vrh noža žute prehrambene boje, treći deo ostaje beo.
Sada svaku tečnost ponovo podeliti u dve posudice, činijice, i ostaviti na sobnoj teperaturi da se ohlade.
Kalup zaliti vodom, sipati polovinu belog dela, ostaviti deset, petnaest minuta u zamrzivač i kada vidite da je krem postao čvrt i sa blagom koricom, proverite blagim pritiskom prsta, lagano kašikom sipajte ravnomerno žutu smesu. Vratiti ponovo u zamrzivač i nastaviti postupak dok se svi delovi smese na rasporede u kalup. Svaki put će biti potrebno manje vremena da krem stoji u zamrzivaču jer želatin lagano počinje da deluje sve više.
Ostaviti u frižider, ne u zamrzivač, nekoliko sati, najbolje preko noći.
Da bi izvadili krem iz kalupa, ako nije silikonski, lagano prstima odvojiti krem od svih rubova kalupa, spolnjih i unutrašnjih, pa kalup držati minut, dva u vreloj vodi, okrenuti ga i krem će lako izaći.
NAPOMENA
- za ovaj krem je u originalu potrebno mleko evaporated, jedna vrsta retkog kondenzovanog mleka, bez šećera, ali pošto je njega teško naći možete ga zameniti punomasnim običnim mlekom
- ako koristite kurkuma prah budite oprezni jer mada na internetu možete naći podatke da taj začin nema poseban ukus već mu je samo boja jaka, to nije tačno, kurkuma ima jedan posebno intenzivan ukus i nemojte preterivati u količini u ovom slučaju
http://www.maminajela.com
Primjedbe
Objavi komentar