Ovaj kolac-tortu sam pripremala u originalnom izdanju, tj. u obliku srcu, ali isto tako mozete pripremiti u obliku broja, povodom nekog rodjendana, godisnjice, proslave i slicno.
Potrebno:
Potrebno:
Cokoladni biskvit:
-120 gr putera sobne temperature
-2 gr soli
-90 gr secera u prahu
-15 gr mlevenih badema
-2 gr soli
-90 gr secera u prahu
-15 gr mlevenih badema
-1 jaje
-205 (60gr + 145g) brasna
-35 gr nezasladjenog kakaa
-205 (60gr + 145g) brasna
-35 gr nezasladjenog kakaa
Srce model za stampu by Anne Sophie
Krem od karamele
– 80 gr bele cokolade za kuvanje
-55gr + 135gr slatke pavlake (35%m.m.)
-10 karamel bombona
Krem od karamele
– 80 gr bele cokolade za kuvanje
-55gr + 135gr slatke pavlake (35%m.m.)
-10 karamel bombona
Mus od cokolade
-180 gr crne cokolade za kuvanje
-1 zumance
-12 gr secera (1 kasika)
-180 gr crne cokolade za kuvanje
-1 zumance
-12 gr secera (1 kasika)
-60 ml mleka
-75gr + 225gr slatke pavlake (35%m.m.)
Dekoracija: Macarons, cokoladne bombone, dekorativna srca, cvece i sl.
Priprema:
Krem od karamele:
- Staviti 55gr slatke pavlake da provri, pa dodati karamele i mesati da se potpuno otope i sjedine sa pavlakom
- Cokoladu otopiti na pari, pa dodati otopljene karamele sa pavlakom iz 3 puta, mesajuci svo vreme da se dobije elasticna i svetlucava krema
- Dodati preostalih 135gr pavlake, dobro promesati, pa posudu prekriti providnom folijom i staviti u frizider (najbolje preko noci)
Mus od cokolade:
- Cokoladu otopiti na pari ili mikrotalasnoj
- Istovremeno pripremiti englesku kremu, tako sto cete pomesati zumance sa secerom, a zatim dodati mleko i 75gr slatke pavlake
- Staviti na sporet i kuvati na tihoj vatri dok smesa ne pocne da se zgusnjava (ne sme da vri). Idealna temperatura je 82-84°C
- Sipati 1/3 pripremljene kreme preko cokolade i mesati energicno iscrtavajuci krugove dok ne dobijete elasticnu i svetlucavu kremu
- Dodati drugu trecinu, promesati na isti nacin, a zatim i poslednju trecinu kreme
- Ostaviti pripremljenu kremu da se prohladi (idealna temperatura je 45/50°C)
- U medjuvremenu umutiti preostalih 225gr slatke pavlake, pa pazljivo sjediniti sa prohladjenom kremom od cokolade
- Ovaj mus od cokolade ostaviti u frizider (najbolje da prenoci)
- Cokoladni biskvit:
- U jednu posudu prosejati 145 gr brasna i kakao
- U drugu posudu staviti puter, so, secer, mlevene bademe, jaje i 60 gr brasna
- Umutiti spiralnim nastavcima da se sastojci sjedine, a zatim dodati prosejano brasno sa kakaom
- Tasto formirati u obliku lopte, uviti u providnu foliju i staviti u frizider 1h
- Nakon toga testo podeliti na 2 dela
- Prvi deo rastanjiti debljine 3mm, pa iseci u obliku srca i peci na 180°C 10 minuta
- Drugi deo testa rastanjiti debljine 2mm, iseci u obliku srca i peci na 180°C 8 minuta
- Ostatak testa mozete iskoristiti za dekoraciju, tako sto cete testo rastanjiti debljine 2 mm, pa malim modlicama za testo vaditi keksice u obliku srca i peci na 180°c 8-10 minuta
Dekoracija - Staviti mus od cokolade i krem od karamele u dresir kese sa manjim otvorom u obliku kruga ili zvezdice
- Na tacnu staviti prvo deblji biskvit i fiksirati ga sa 2-3 tackice cokoladnog musa, kako vam ne bi klizao po tacni
- Spoljasnje i unutrasnje konture srca ispuniti musom od cokolade, a u sredin staviti krem od karamele
- Pazljivo staviti drugi (tanji biskvit) i celo srce ispuniti cokoladnim musom
- Na par mesta istisnuti krem od karamele ( koristiti zvezdasti oblik), a zatim dekorisita cokoladnim bombonama, macarons-ima , dekorativnim srcima i cvecem
- Kolac cuvati na hladnom mestu
- Napomena:
- Mus od cokolade kao i kremu od karamel bombona je najbolje pripremiti dan ranije
- Cokoladni biskvit takodje mozete pripremiti dan ranije, ali ga pre upotrebe izvaditi iz frizidera najmanje 30 minuta, jer ce se previse stvrdnuti i bice tesko rastanjiti ga
- Testo je najbolje rastanjiti izmedju dva papira za pecenje, iseci zeljeni oblik, a zatim pazljivo odstraniti visak testa, a zeljeni oblik zajedno sa papirom za pecnje (onaj koji se nalazi ispod) preneti u pleh kako se testo ne bi deformisalo
- Ako koristire cvece kao dekoraciju, najbolje je koristiti jestivo cvece ili ono bez pesticida, a ako bas ne mozete naci takvo cvece (kao ja) kolac zastitite providnom folijom na mestu gde cete spustiti cvet.
Primjedbe
Objavi komentar