Potrebno:
-9 belanaca
-prstohvat soli
-160 gr secera
-160 gr mlevenih lesnika
-80 gr brasna
-1/2 kesice praska za pecivo
-100 ml ulja
-9 belanaca
-prstohvat soli
-160 gr secera
-160 gr mlevenih lesnika
-80 gr brasna
-1/2 kesice praska za pecivo
-100 ml ulja
Fil:
-4 zumanca
-750 ml mleka
-200 gr secera
-100 gr kreme od pistaca
-2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
-150 gr putera
-50 gr secera u prahu
-1 manja teglica tresanja iz kompota (200 gr iscedjenih)
-4 zumanca
-750 ml mleka
-200 gr secera
-100 gr kreme od pistaca
-2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
-150 gr putera
-50 gr secera u prahu
-1 manja teglica tresanja iz kompota (200 gr iscedjenih)
i jos:
-2 kesice slag pene
-2 kesice slag pene
Priprema:
Pomesati brasno sa praskom za pecivo i mlevenim lesnicima. Belanca dobro umutiti sa prsohvatom soli i secerom koji cete postepeno dodavati. Umesati mesavinu brasna i lesnika, pa pazljivo promesati drvenom kutlacom. Na kraju dodati ulje i jos jednom pazljivo sjediniti sastojke. Smesu podeliti na 3 dela, pa ispeci 3 kore u okruglom kalupu (24cm). Kore peci na 180°C, 12 do 15 minuta.
Pripremiti fil, tako sto cete od 750ml mleka oduzeti 100ml i pomesati sa pudingom. U preostalo mleko dodati kremu od pistaca kao i 150gr secera. Kuvati na tihoj vatri da provri, odnosno da se krema od pistaca potpuno otopi i sjedini sa mlekom. Zumanca umutiti sa preostalih 50 gr secera i razmucenim pudingom. Nakon toga dodati provrelo mleko i dobro promesati, a zatim vratiti u serpu (u kojoj se kuvalo mleko) i sve zajedno kuvati jos par minuta, da se smesa stegne kao za puding. Ostaviti sa strane da se ohladi, a zatim kremu sjediniti sa puterom, koji ste prethodno umutili sa secerom u prahu.
Na tacnu staviti 1. koru, pa je premazati 1/3 fila, preko fila rasporediti 1/2 ociscenih tresanja. Staviti 2. koru, premazati 2/3 fila, pa rasporediti preostale tresnje. Na kraju staviti 3. koru i premazati je filom sa svih strana.
Umutiti slag penu prema uputstvu sa kesice pa premazati tortu i naravno ukrasiti po zelji.
Pomesati brasno sa praskom za pecivo i mlevenim lesnicima. Belanca dobro umutiti sa prsohvatom soli i secerom koji cete postepeno dodavati. Umesati mesavinu brasna i lesnika, pa pazljivo promesati drvenom kutlacom. Na kraju dodati ulje i jos jednom pazljivo sjediniti sastojke. Smesu podeliti na 3 dela, pa ispeci 3 kore u okruglom kalupu (24cm). Kore peci na 180°C, 12 do 15 minuta.
Pripremiti fil, tako sto cete od 750ml mleka oduzeti 100ml i pomesati sa pudingom. U preostalo mleko dodati kremu od pistaca kao i 150gr secera. Kuvati na tihoj vatri da provri, odnosno da se krema od pistaca potpuno otopi i sjedini sa mlekom. Zumanca umutiti sa preostalih 50 gr secera i razmucenim pudingom. Nakon toga dodati provrelo mleko i dobro promesati, a zatim vratiti u serpu (u kojoj se kuvalo mleko) i sve zajedno kuvati jos par minuta, da se smesa stegne kao za puding. Ostaviti sa strane da se ohladi, a zatim kremu sjediniti sa puterom, koji ste prethodno umutili sa secerom u prahu.
Na tacnu staviti 1. koru, pa je premazati 1/3 fila, preko fila rasporediti 1/2 ociscenih tresanja. Staviti 2. koru, premazati 2/3 fila, pa rasporediti preostale tresnje. Na kraju staviti 3. koru i premazati je filom sa svih strana.
Umutiti slag penu prema uputstvu sa kesice pa premazati tortu i naravno ukrasiti po zelji.
Primjedbe
Objavi komentar