Za biskvit:
-240 gr belanaca (8-9 jaja)
-50 gr sitnog secera
-100 gr secera u prahu
-150 gr mlevenih badema
-50 gr brasna
Krema od malina:
-300 gr malina
-1-2 kasike vode
-50 gr secera
-325 ml neutralne pavlake 35%m.m.
-8 gr zelatina u listicima (ili u prahu)
Posirane kruske:
-2 kruske (Williams)
-50 gr secera
-1 L vode
Fil:
-75 ml neutralne pavlake 35%m.m.
-150 gr bele cokolade za kuvanje
-roze prehranbena boja
i jos:
-100 gr tamne cokolade
-2 kasike ulja
Priprema:
- Umutiti belanca sa secerom. Kad se smesa zapeni postepeno dodavati secer u prahu iz 2-3 puta i mutiti dok ne dobijete cvrst sneg
- Pomesati mlevene bademe sa brasnom, pa pazljivo dodati umucenim belancima, mesajuci spatulom ili drvenom kasikom
- Smesu podeliti na dva dela i sipati u 2 okrugla pleha(24-26) koja ste oblozili papirom za pecenje. Takodje mozete sipati u dresir kesu, kojoj ste odsekli vrh 1-1.5 cm pa pazljivo napraviti dve kore u spiralama kao na ovom snimku -klik-.
- Peci pojedinacno kore na 180°C 15 minuta
- Pecene kore ostaviti sa strane da se potpuno ohlade
- U 1L vode dodati 50 gr secera i kruske koje ste prethodno oljustili i kuvati 10-15 minuta
- Ostaviti sa strane da se potuno ohlade, a zatim ih iseci na manje kockice
- Maline sipati u serpu, dodati kasiku-dve vode i 50 gr secera pa kuvati 10-ak minuta
- Za to vreme zelatin preliti hladnom vodom, ostaviti 10-ak minuta da odstoji, dobro ga ocediti, pa dodati kuvanim malinama i dobro promesati. Ako koristite zelatin u prahu, pripremiti ga prema uputstvu sa kesice, zatim ga otopiti u mikrotalasnoj i dodati malinama
- Kuvane maline ostaviti sa strane da se ohlade do sobne temperature(ne previse, da se zelatin ne bi previse stegao), zatim dobro umutiti pavlaku, pa pazljivo sjediniti sa ohladjenim malinama
- U kalup sa stipaljkom (fakultatif) ili na tacnu staviti prvu koru
- Premazati polovinom kreme od malina, pa rasporediti iseckane kruske
- Staviti drugu koru i ostatak kreme od malina
- Tortu ostaviti u frizider na hladjenje najmanje 3h, a za to vreme pripremiti fil
- 75 ml pavlake zagrejati do tacke kljucanja,skloniti sa sporeta i dodati belu cokoladu koju ste usitnili na manje komade. Sacekati 1-2 minuta, pa dobro promesati da se cokolada potpuno otopi i sjedini sa pavlakom.Ostaviti sa strane da se cokolada ohladi, pa umutiti mikserom. Ako je smesa tecna i imate poteskoca da je umutite, ostaviti fil 15-30 minuta u frizider da se ohladi, a zatim umutiti u cvrstu kremu
- Ako ste koristili kalup sa stipaljkom, skinuti stranice, pa premazati tortu odozgo i sa strane
- Crnu cokoladu otopiti na pari sa 2 kasike ulja, sacekati da se malo prohladi, pa preliti tortu sa gornje strane i ukrasiti po zelji
Primjedbe
Objavi komentar