TORTA SA BANANAMA I BOROVNICAMA

Potrebno:

-260 gr brasna
-2 kasicice praska za pecivo
-1/4 kasicice soli
-130 gr putera sobne temperature
-170 gr secera
-2 jajeta
-1/2 kasicice vanile u prahu
-2 banane
-130 ml tecnog jogurta
-150 gr borovnica
-2 kasike brasna
Fil:
-250 gr krem sira (tip philadelphia, abc)
-125 gr putera sobne temperature
-125 gr secera u prahu

-1/2 kasicice vanile u prahu
i jos:
-100 gr crne cokolade
-2 kasike ulja
Priprema:
  • Pomesati brasno sa praskom za pecivo i soli
  • Umutiti puter sa secerom, da smesa postane kremasta
  • Dodati jaja, pa mutiti jos par minuta
  • Dodati vanilu u prahu i banane koje ste prethodno izmeljali viljuskom u pire
  • Zatim naizmenicno dodavati brasno i jogurt (brasno dodati iz 3 puta, a jogurt iz 2 puta)
  • Dve kasike brasna pomesati sa borovnicama,a zatim borovnice dodati prethodno umucenoj smesi i pazljivo promesati kasikom
  • Smesu podeliti na dva dela i sipati u 2 manja ukrugla kalupa (dimenzija 18 cm)
  • Peci na 180°C oko 45 minuta
  • Nakon 30 minuta pecenja proveriti cackalicom da li je biskvit pecen
  • Pecen biskvit izvaditi da se ohladi, a zatim prerezati na pola, tako da dobijete 4 manja biskvita
  • Fil pripremiti tako sto cete umutiti puter sa krem sirom, na kraju dodati secer u prahu
  • Filovati kore redom, a zatim premazati celu tortu i ostaviti u frizider da se fil stegne
  • Cokoladu otopiti na pari sa uljem, ostaviti da se malo prohladi, pa preliti gornji deo torte i ukrasiti po zelji
Napomena:
  • Fil sam upropastila 2 puta, jer sam prvo mutila puter sa secerom,a zatim dodala krem sir, sto je bilo pogresno. Smesa je postala toliko tecna da se razlivala po tanjiru i nije bila upotrebljiva za mazanje kora. Zato da biste dobili cvrstu kremu vrlo je bitno da su sastojci sobne temperature i da prvo sjedinite puter i sir,a zatim dodati secer u prahu i blago umututi.

Primjedbe