Preskoči na glavni sadržaj
Sastojci za svetogorski kolač:
- 6 kašika džema,
- 10 kašika šećera,
- 1 kesica cimeta,
- kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža,
- 1 kašika praška za pecivo,
- 500 g brašna,
- 1/4 l mlake vode,
- 1 šaka seckanih oraha,
- šaka ili dve suvog grožđa,
- džem od kajsije,
- 150 g posne čokolade za kuvanje.
Svetogorski koolač se priprema na sledeći način:
- Džem i šećer izmiksati u mikseru da se dobije jedinstvena smesa.
- U smesu dodamo malo vode, cimet, narendamo koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo.
- Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.
- Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
Primjedbe
Objavi komentar