RICOTTA NUTELLA BROWNIES TORTA

 1. Brownie podloga
  • 2 velike žlice Nutelle
  • 2 jaja
  • 1 čikara (šolja) od 2 dcl oštrog brašna
  • 1 čikara od 1 dcl smeđeg šećera
  • ½ čikare od 1 dcl kakaa
  • 15 dkg maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 10 dkg sitno sjeckanih lješnjaka (može i oraha ili bajama)
Sve sastojke dobro izmiješajte, najprije maslac, jaja, dodajte cukar i lješnjake pa na kraju brašno i kakao. Stavite u pobrašnjen i pouljen kalup.
          2. Ricotta smjesa
  • 250 gr ricotta sira
  • 3 velike žllice Nutelle
  • 1 žlica kakaa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 jaja
Sastojke dobro izmiješajte pa stavite preko prve, brownie smjese. Pećnicu zagrijte na 160 C pa pecite četrdeset pet minuta. Ohlađenu tortu pospite sa samljevenim karameliziranim lješnjacima i okolo je ukrasite mljevenim bajamima.
           Karamelizirani lješnjaci
  • 20 dkg šećera
  • 10 dkg lješnjaka
Šećer otopite na vatri tako da bude tekuća smeđa smjesa tj. karamel pa u njega umiješajate nasjeckane lješnjake. Ohlađenu smjesu stavite u čvršću vrećicu pa dobro istucite batićem za meso. To je smjesa kojom ćete prekriti ovu tortu, ali je možete iskoristiti i za mnoge druge kolače, kreme, sladolede i mousseve.

Primjedbe