MIKIJEVA ČOKO-VANIL KEKS TORTA

Potrebno za vanil krem:

  • 800 ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 vanil šećera
  • 1 margarin
Potrebno za čoko krem:

  • 400 ml mleka
  • 6 kašika šečera
  • 1 puding od čokolade
  • 50 gr mlečne čokolade
  • 125 gr margarina

I još treba:

  • 80 kom. pti bert keksa sa maslacem (500-550 gr)
  • mleko za umakanje keksa
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašike čokolade u prahu za posipanje

Vanil krem : U odgovarajući sud sipati 650 ml mleka, dodati šećer, vanilu i kuvati dok ne proključa. Kada proključa smanjiti malo temperaturu, zatim dodati preostalih 150 ml mleka koje smo pre toga sjedinili sa pudingom iz kesice i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Skuvani puding skloniti sa vatre, pokriti sa rastgljivom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati umućen margarin i sve zajedno izmiksati.

Čoko krem:U odgovarajući sud sipati 300 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Kada proključa smanjiti temperaturu, zatim dodati preostalih 100 ml mleka koje smo pre toga sjedinili sa čokoladnim pudingom iz kesice i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Skuvani puding skloniti sa vatre, dodati krupno izrendanu ili izlomljenu čokoladu i mešati dok se sva čokolada ne istopi. Posudu pokriti sa rastegljivom folijom i ostaviti da se fil ohladi. U ohlađen fil dodati umućen margarin i sve zajedno izmiksati.
U hladno mleko umakati keks i slagati ga na tacnu. U mom slučaju je to bilo 4x5 a vi složite zavisno od vaše tacne. Prvi red keksa premazati sa polovinom vanil fila, pa složiti drugi red keksa, pa preko njega čoko fil. Složiti i treći red keksa, a onda i ostatak vanil fila. Na kraju završiti sa poslednjim četvrtim redom keksa. Slatku pavlaku umutiti i prefilovati tortu sa svih strana. Po želji ukrasite i pospite sa čokoladom u prahu. Pre služenja ostavite tortu u frižider najmanje 2-3 sata, a ako možete da izdržite, najbolje je to da bude preko noći.


Minjina kuhinjica

Primjedbe