KEKS TORTA S JAGODAMA I BIJELOM ČOKOLADOM

Sastojci
oko 500 g. petit keksa


beli fil

1 l. mleka
150 g. šećera
6 kašika gustina
4 kašike brašna
3 vanilin šećera
100 g. bele čokolade
250 g. maslaca ili margarina

fil od jagoda

500 g. jagoda (količina očišćenih)
6 dcl. vode
3 pudinga od jagode
200 g. šećera

2 šlaga

priprema

Sve sastojke za filove izmeriti, rasporediti u posude za mućenje i kuvanje, jagode izmiksati u blenderu na malo krupnije, ne treba da bude kaša kao za sok. Priprema i dobra organizacija je važna jer se filovi kuvaju u skoro isto vreme i topli se nanose na keks. 

fil od jagoda

Puding razmutiti sa 1,5 dcl. vode i 5 kašika šećera, ostatak vode i šećera dodati usitnjenim jagodama i staviti da prokuva. Kuvati jagode kratko, jedan minut, dodati puding pa kuvati još minut, dva, to je dovoljno i fil je gotov. 


beli fil

Gustin, brašno, 4 kašike šećera i 2 dcl. mleka izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka i šećera prokuvati pa skuvati fil. Skloniti sa vatre, dodati kockice bele čokolade, izmešati da se istopi pa odmah dodati i kocke maslaca i dobro izmiksitati. 

Keks ređati u dublji pleh dimenzija oko 20x30 cm. Nije potrebno da se namače u mleku jer su filovi topli i fino će omekšati. 

Rasporediti beli fil, keks, fil od jagode, keks, beli fil, keks, fil od jagode. 

Ostaviti preko noći u frižider da keks omekša, filovi da se stegnu i da se sjedine ukusi. 
Dekorisati šlagom


NAPOMENA

Jagode nemojte dugo kuvati sa čećerom i vodom jer će i one puštati vodu pa bi fil mogao da bude redak, dovoljno je oko minut od trenutka kada proključa, tada odmah sipajte puding. 


http://www.maminajela.com

Primjedbe