Pripremanje ovog kolača zahteva malo više vremena ali kada bude gotov pretstavljaće prijatno iznenadjenje za sve koji ga probaju
Za marmeladu od limuna: rendana korica 3 limuna, 180 g šećera, 80 g maslaca, 4 jaja, prstohvat soli, 80 ml isceđenog soka limuna
Za podlogu: 170 g integralnog keksa, 100 g maslaca, vanilin šećer
Za fil: 2 kesice želatina, 100 ml vode, 500 g sitnog sira, 60 g šećera u prahu, 50 ml soka limuna, kašika rendane kore limuna, tri četvrtine pripremljene marmelade od limuna, 300 ml slatke pavlake
Za dekoraciju: 300 ml slatke pavlake, četvrtina marmelade od limuna
Prvo pripremite marmeladu od limuna. Rendanu koricu i šećer stavite u blender i dobro imešajte dok se ne sjedine. Maslac sobne temperature penasto izmešajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje. Dodajte so, sok limuna i stavite na paru stalno mešajući, te kuvajte dok smesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuvanja), ali ne sme da počne da vri i da se zgruša. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
Pripremite podlogu tako što mlevenom integralnom keksu dodate otopljeni maslac i vanil šećer. Kalup za torte (20-22 cm) obložite providnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu. Ostavite u frižideru da se stegne.
Želatin pripremite kako piše ne kesici. Sitan sir mešajte mikserom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i tri četvrtine pripremljene i hladne marmelade. Želatin umešajte u smesu. Na kraju dodajte šlag od pavlake. Smesu sipajte na ohlađenu koricu od keksa. Ostatak marmelade od limuna rasporedite po kolaču, ostavite u frižideru da se dobro stegne. Kolač izvucite iz kalupa i, ako želite, ukrasite šlagom.
Izvor: Blic Žena
Primjedbe
Objavi komentar