DESERT OD SITNOG SIRA SA MARMELADOM OD LIMUNA

Pripremanje ovog kolača zahteva malo više vremena ali kada bude gotov pretstavljaće prijatno iznenadjenje za sve koji ga probaju

Za marmeladu od limuna: rendana korica 3 limuna, 180 g šećera, 80 g maslaca, 4 jaja, prstohvat soli, 80 ml isceđenog soka limuna
Za podlogu: 170 g integralnog keksa, 100 g maslaca, vanilin šećer
Za fil: 2 kesice želatina, 100 ml vode, 500 g sitnog sira, 60 g šećera u prahu, 50 ml soka limuna, kašika rendane kore limuna, tri četvrtine pripremljene marmelade od limuna, 300 ml slatke pavlake
Za dekoraciju: 300 ml slatke pavlake, četvrtina marmelade od limuna
Prvo pripremite marmeladu od limuna. Rendanu koricu i šećer stavite u blender i dobro imešajte dok se ne sjedine. Maslac sobne temperature penasto izmešajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.  Dodajte so, sok limuna i stavite na paru stalno mešajući, te kuvajte dok smesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuvanja), ali ne sme da počne da vri i da se zgruša. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
Pripremite podlogu tako što mlevenom integralnom keksu dodate otopljeni maslac i vanil šećer. Kalup za torte (20-22 cm) obložite providnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu. Ostavite u frižideru da se stegne.
Želatin pripremite kako piše ne kesici. Sitan sir mešajte mikserom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i tri četvrtine pripremljene i hladne marmelade. Želatin umešajte u smesu. Na kraju dodajte šlag od pavlake. Smesu sipajte na ohlađenu koricu od keksa. Ostatak marmelade od limuna rasporedite po kolaču, ostavite u frižideru da se dobro stegne. Kolač izvucite iz kalupa i, ako želite, ukrasite šlagom.
Izvor: Blic Žena

Primjedbe