Ne bih da pravim poseban uvod za ovaj kolac, dovoljno je reci da se topi u ustima i da je prava cokoladna bomba
Potrebno:
-6 jaja
-120 gr secera
-20 gr kakaa
-50 gr mlevenih badema
-1 teglica dzema od kupina (oko 400 gr)
-120 gr secera
-20 gr kakaa
-50 gr mlevenih badema
-1 teglica dzema od kupina (oko 400 gr)
Cokoladni mus:
-300 ml slatke pavlake (35% m.m.)
-200 gr crne cokolade (min.55% kakaa)
-50 ml mleka
-2 lista zelatina
-300 ml slatke pavlake (35% m.m.)
-200 gr crne cokolade (min.55% kakaa)
-50 ml mleka
-2 lista zelatina
Preliv:
-100 gr crne cokolade
-2 kasike ulja
-100 gr crne cokolade
-2 kasike ulja
Priprema:
- Umutiti belanca sa 100 gr secera
- Posebno umutiti zumanca sa preostalih 20 gr secera, pa dodati kakao i mlevene bademe
- Na kraju pazljivo umesati umucena belanca
- Sipati u manji pravougaoni pleh i peci na 180°C oko 20 minuta
- Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi
- Pripremiti mus tako sto cete cokoladu otopiti u mikrotalasnoj ili na pari,a zatim ostaviti kratko sa strane da se prohladi
- Pavlaku umutiti u slag, pa sjediniti sa prohladjenom cokoladom (paziti da cokolada ne bude vruca, jer ce tako otopiti pavlaku)
- Listice zelatina preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta
- Mleko zagrejati do tacke vrenja, pa dodati iscedjene listove zelatina,a zatim pazljivo promesati sa pavlakom i cokoladom
- Ohladjen biskvit prerezati na pola
- Prvi deo biskvita premazati polovinom dzema od kupina
- Staviti drugi biskvit pa premazati preostalim dzemom
- Na kraju sipati cokoladni mus i ostaviti u frizider
- 100 gr cokolade otopiti sa uljem na pari, ostaviti da se malo prohladi pa premazati kolac
- Vratiti u frizider najmanje 4 sata da se stegne,a zatim rezati na kocke
- Napomena:
- Za slaganje kolaca najbolje je koristiti kalup sa mogucim skidanjem stranica kako bi ste ravnomerno rasporedili cokoladni mus
- Umesto pravougaonog mozete koristiti okrugli kalup 24-26 cm (lakse je naci takav oblik kalupa sa stipaljkom) u suprotnom mozete ostaviti kolac u plehu u kojem se pekao do sluzenja
- Umesto dzema mozete koristiti domaci umak od kupina, ili dzem od malina, borovnica, crvenog voca i sl.
- Umesto listica zelatina mozete koristiti zelatin u prahu. 1 kafena kasicica je sasvim dovoljna,a pripremicete tako sto cete zelatin preliti mlekom, ostaviti 10-ak minuta da nabubri, a zatim zagrejati na tihoj vatri da se otopi i na kraju sjediniti sa pavlakom
Primjedbe
Objavi komentar