TORTA OD BIJELE ČOKOLADE I RUMA

PODLOGA:

200 g  keksa 
115 g maslaca

NADJEV:

200 g bijele čokolade
2 žličice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
100 g krem sira (mascarpone, philadelphia ili ABC)
150 g gustog kiselog vrhnja
125 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
25 ml ruma
250 ml vrhnja za šlag
4 žlice soka od limuna

PRIPREMA:

Za podlogu: izmrvite ili sameljite kekse u blenderu. Pomješajte ih sa potpuno otopljenim maslacem. Ako smjesa ne postane ljepljiva po potrebi dodajte malo mlijeka. Utisnite smjesu u kalup za tortu, na dno i na rubove. Stavite u hadnjak.

Za nadjev: Pripremite želatinu prema uputama na vrečici. Kuhajte kondenzirano mlijeko na laganoj vatri dok ne posmeđi (poput karamele). Ostavite da se ohladi. Otopite čokoladu na pari te također ostavite da se malo ohladi. Izmiksajte sir, vrhnje, rum i limunov sok. Dodajte  ohlađeno kondenzirano mlijeko i čokoladu. Na kraju lagano pjenjačom umješajte šlag i otopljenu želatinu. Napunite obloženi kalup i hladite u hladnjaku 3-5 sati ili najbolje preko noći. Ukrasite po želji sa rum kuglicama.


Savjeti: Kondenzirano mlijeko možete kupiti u Lidlu (8.99 kn). Ja sam ovdje koristila mascarpone, koji je svakako savršeni sir za ovakve torte, no možete upotrijebiti i druge kremaste sireve. Važno je da želatinu na kraju sipate polako u smjesu, u tankom mlazu kako vam se nebi stvorile grudice. 
Ako ste ikad probali one rum kuglice iz dućana onda već sad znate kakav je okus ove torte. No svakako preporučujem da ju isprobate, osobito u ljetnim danima kada savršeno paše jedan ovakav lagani, aromatični desert.

Primjedbe