TORTA OD BADEMA

Jednostavna i ukusna slastica koju ćete obožavati

Ovo je jedna zaista ukusna i lagana torta. Osnovne namirnice za njenu pripremu (bademi, čokolada i slatko vrhnje) daju finu kombinaciju okusa koja je prava garancija da ćete je obožavati...

Sastojci:

Za koru:

  •  80 g maslaca,
  •  80 g šećera,
  •  1 vanilin šećer,
  •  prstohvat soli,
  •  5 jaja,
  •  100 g oštrog brašna,
  •  100 g mekog brašna,
  •  2 kašičice praška za pecivo,
  •  100 g mljevenih badema,
  •  maslac i brašno za podmazivanje kalupa za pečenje kore
Za fil:
  •  500 ml mlijeka,
  •  2 kesice kakaa,
  •  50 g šećera,
  •  100 g čokolade,
  •  250 g maslaca
Ukrasi:
  •  50 g lomljenih badema,
  •  150 ml slatkog vrhnja,
  •  16 čokoladnih karamela ili Tofifeea
  • Priprema:

    1. Umutite žicom maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte prstohvat soli i žumanca. Potom dodajte otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanaca. Na kraju dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo, kao i mljevene bademe.

    2. Smjesu sipajte u podmazan kalup i zagladite špatulom površinu. Pecite na 170 °C oko 40 minuta. Kada izvadite iz rerne pustite koru da se ohladi.

    3. Skuhajte mlijeko, kakao i šećer. Pustite da se ohladi uz konstantno miješanje, potom dodajte maslac.

    4. Horizontalno presijecite koru, tako da dobijete dvije kore, i nafilajte. Premažite cijelu tortu preostalom smjesom. Ivicu torte ukrasite lomljenim bademima.

    5. Staviti u frižider da se ohladi. Potom ukrasite karamelama ili Tofifama i slatkom vrhnjem.

    Izvor: Lisa.rs
  • http://www.volimkuhati.com

Primjedbe