RUM TORTA

Sastojci za biskvit:

  • 150 g šećera u prahu
  • 10 jaja
  • 200 g margarina
  • 200 g crne čokolade
  • 20 g kakaoa
  • 5 g vanilin šećera
  • 5 g praška za pecivo
  • 200 g brašna
  • 7 g soli
  • 200 g prah šećera

Sastojci za krem:

  • 50 g ruma
  • 370 slatke pavlake
  • 90 g kakao praha
  • 4 jaja
  • 150 g rastopljene glazure
  • 30 g kristal šećera
  • 120 ml tople vode
  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g želatina

Sastojci za dekoraciju:

  • 50 g pistaća
  • 150 g čokolade
  • 100 g pečenih lešnika

Priprema – Rum torta:

  1. korak: Penasto umutiti margarin sa prah šećerom i žumancima. Umešati prethodno rastopljenu čokoladu, kakao, vanilin šećer i so.
  2. korak: U kompaktnu masu umešati čvrst sneg od belanaca i prah šećera. Vazdušastoj smesi dodati mešavinu brašna sa praškom za pecivo.
  3. korak: Pažljivo izmešati sve sastojke da se ravnomerno rasporede.
  4. korak: Glatku čokoladnu smesu uliti u pekarskim papirom obložen kalup za pečenje torti peći u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 30 minuta.
  5. korak:Izvaditi da se ohladi. U međuvremenu rastopiti želatin u malo hladne vode. Kakao, rum i rastopljenu čokoladu umutiti sa 120 ml tople vode.
  6. korak: Penasto umutiti žumanca sa šećerom, umešati rastopljen želatin, zatim dodati prethodno pripremljenu čokoladu smesu i sve dobro izmešati.
  7. korak: Na kraju dodati čvrsto umućenu pavlaku sa kristal šećerom.
  8. korak: Mešati da se dobije ujednačena kremasta smesa. Ohlađen biskvit iseći na 4 dela.
  9. korak: Svaki deo naprskati rumom (razblažen sa malo vode), zatim namazati delom pripremljenog krema.
  10. korak: Složiti delove jedan preko drugog. Gornji deo biskvita takođe namazan kremom, preliti rastopljenom čokoladom.
  11. korak: Ostaviti da se ohladi. Dekorisati pečenim lešnicima i naseckanim pistaćima.
Vaša Rum torta je spremna.

Primjedbe