RIKOTA TORTA

Sastojci za biskvit:

  • 100 ml crnog vina
  • 200 g razmekšanog margarina
  • 300 g kristal šećera
  • 150 g brašna
  • 60 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 4 jaja

Sastojci za krem:

  • 60 g tamne čokolade
  • 100 g rikota sira
  • 1 kašika meda
  • marmelada od marelica
  • 1 kašika rakije/brendija
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema – Rikota torta:

  1. korak: Na niskoj temperaturi zagrevati mešavinu margarina, šećera, kakao praha i vina, vodeći računa da smesa ne provri.
  2. korak: Skloniti sa grejne ploče, izvaditi oko 150 ml smese, a u preostalu dodati razmućena jaja i na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  3. korak: Izraditi kompaktnu glatku smesu.
  4. korak: Biskvit masu uliti u kalup za torte obložen pekarskim papirom.
  5. korak: Peći u zagrejanoj rerni na 160 °C, oko 30 minuta. Izvaditi da se ohladi.
  6. korak: U međuvremenu, pripremiti krem mućenjem rikota sira sa medom i alkoholnim pićem.
  7. korak: U ujednačenu smesu dodati krupno narendanu tamnu čokoladu. Krem ostaviti u frižider najmanje 30 minuta.
  8. korak: Ohlađen biskvit podeliti na tri dela. Na tanjir za posluživanje staviti donji deo biskvita, obilato namazati marmeladom, preko staviti drugi deo biskvita, na njega ravnomerno naneti pripremljeni krem.
  9. korak: Preklopiti trećim delom biskvita, preliti rastopljenom čokoladom za kuvanje. Ostaviti da se okladi i slojevi sjedine.
  10. korak: Rikota torta se može dekorisati po želji.
Vaša Rikota torta je spremna.

Primjedbe