200 g keksa
115 g maslaca
NADJEV:
200 g bijele čokolade
2 žličice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
100 g krem sira (mascarpone, philadelphia ili ABC)
150 g gustog kiselog vrhnja
125 ml mlijeka
2 žlice ruma
250 ml vrhnja za šlag (ili Dolcela 5+ biljnog šlaga)
soka od pola limuna
PIRE OD JAGODA:
500 g svježih jagoda
3 velike žlice gustina
šećera po želji
PRIPREMA:
Za podlogu: izmrvite ili sameljite kekse u blenderu. Pomješajte ih sa potpuno otopljenim maslacem. Ako smjesa ne postane ljepljiva po potrebi dodajte malo mlijeka. Utisnite smjesu u kalup za tortu, na dno i na rubove. Stavite u hadnjak.
Za pire od jagoda:
Očistite jagode od petiljki i operite ih. Stavite u blender sa šećerom i izmiksajte dok ne postane tekuće. Stavite na vatru da zakipi a prije toga uzmite u manju šalicu oko 1 dcl smjese te u njoj razmutite gustin. Kad jagode zakipe dodajte im gustin te brzo mijašajte. Kuhajte tako još oko 3-5 min. Odvojite 1/3 smjese te ju stavite u plitku posudu koju će te uroniti u hladnu vodu da se potpuno ohladi. Ostatak ostavite da se hladi u lončiću u kojem ste kuhali.
Za nadjev: Pripremite želatinu prema uputama na vrećici. Otopite čokoladu na pari te ostavite da se malo ohladi. Izmiksajte sir, vrhnje, rum i limunov sok. Dodajte mlijeko i čokoladu. Na kraju lagano umiješajte čvršće tučeni šlag i otopljenu želatinu. Pola smjese ulijte u kalup. Ostatak pomiješajte sa 1/3 pirea od jagoda i prelijte preko prvog sloja. Na kraju sipajte i sam pire te viljukšu zabodite gotovo do dna (pazite na sloj sa keksima) i lagano "promješajte" smjesu tako da se pomiješaju sva tri sloja torte. Poravnajte na vrhu ako bude potrebno. Ostavite hladiti u hladnjaku 3-5 sati ili najbolje preko noći. Ukrasite po želji sa šlagom i svježim jagodama.
Primjedbe
Objavi komentar