Ovo može biti vaš as iz rukava! Kada vam se jede nešto slatko ili dolaze iznenadno gosti, odmah pravite medenjake. Jer ih je najbrže i najlakše naparaviti. A veoma su ukusni i slasni…
Sastojci:
2 šoljice šećera,
2 šoljice mlijeka,
pola šoljice ulja,
1 vrećica praška za pecivo,
2-3 ašike mješavine za medenjake,
3 šoljice brašna,
3-4 kašike meda,
7-8 kšika džema,
100 g čokolade za kuhanje,
3 ašike kakaa (po želji)
Priprema:
U posudu staviti mlijeko i šećer. Miksati sve dok se šećer ne istopi. U to dodati brašno, prašak za pecivo i ulje te začin za medenjake (Kotany).
Po želji staviti malo kakaa, ali može i bez njega. Sve zajedno umutiti dok se ne dobije glatka smjesa.
Posudu za pečenje (tepsiju) namazati uljem ili maslacem. Smjesu istresiti u tepsiju i peći 15-20 minuta na 200 °C.
Nakon što je kolač pečen premazati ga medom, pa onda džemom (od šljiva ili šipka) i ostaviti ga da se malo ohladi.
Za kraj istopiti čokoladu i preliti je po kolaču.
Staviti u frižider 15-tak minuta i onda uživajte!
Izvor:Izvor: MarinaPavlovic / coolinarika.com
http://nmrecepti.blogspot.ba
Sastojci:
2 šoljice šećera,
2 šoljice mlijeka,
pola šoljice ulja,
1 vrećica praška za pecivo,
2-3 ašike mješavine za medenjake,
3 šoljice brašna,
3-4 kašike meda,
7-8 kšika džema,
100 g čokolade za kuhanje,
3 ašike kakaa (po želji)
Priprema:
U posudu staviti mlijeko i šećer. Miksati sve dok se šećer ne istopi. U to dodati brašno, prašak za pecivo i ulje te začin za medenjake (Kotany).
Po želji staviti malo kakaa, ali može i bez njega. Sve zajedno umutiti dok se ne dobije glatka smjesa.
Posudu za pečenje (tepsiju) namazati uljem ili maslacem. Smjesu istresiti u tepsiju i peći 15-20 minuta na 200 °C.
Nakon što je kolač pečen premazati ga medom, pa onda džemom (od šljiva ili šipka) i ostaviti ga da se malo ohladi.
Za kraj istopiti čokoladu i preliti je po kolaču.
Staviti u frižider 15-tak minuta i onda uživajte!
Izvor:Izvor: MarinaPavlovic / coolinarika.com
http://nmrecepti.blogspot.ba
Primjedbe
Objavi komentar