LEDENA NUGATINA

Savršena, od srca preporučujemo da probate!

Sastojci:

Za prvi sloj:

  •  70 g maslaca,
  •  100 g crne čokolade (70 % kakaa),
  •  1 dl mlijeka,
  •  150 g mljevenih lješnjaka,
  •  oko 150 g mljevenog integralnog keksa
Za drugi sloj:
  •  3 jaja,
  •  5 kašika prah šećera,
  •  2 vanilin šećera,
  •  150 g maslaca,
  •  1 dl vrhnja za šlag,
  •  100 g mljevenih ljenjaka
Treci sloj:
  •  4 dl vrhnja za šlag,
  •  200 g crne čokolade (70 % kakaa),
  •  30 g maslaca
  • Priprema:

    Prvi sloj:
    Maslac otopiti sa čokoladom i mlijekom, dodati lješnjake i keks. Dobro izmiješati da se sastojci sjedine.
    Masu istresti na pladanj i rastanjiti, od nje formirati u podlogu torte.
    Odložiti u frizider.

    Drugi sloj:
    Izmiksati žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
    Bjelanca posebno umutiti i dodati u žumanca pa staviti da se kuha na pari desetak minuta.
    Zatim krem blago prohladiti, dodati maslac i izmiksati.
    Umutiti vrhnje za šlah i dodati u krem.
    Na kraju dodati mljevene lješnjake i lagano izmiješati.
    Ovaj dio nanijeti na ohlađen prvi sloj i opet vratiti u frizider.

    Treći sloj:
    Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja, ali nikako ne dozvoliti da provri. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada sasvim otopi.
    Krem ohladiti, dodati maslac i kratko izmiksati.
    Ovaj dio nanijeti preko drugog sloja i opet odloziti u frižider.
    Nakon 2-3 sata hladjenja torta je spremna za degustaciju.

    Napomena:
    - Umjesto lješnjaka mogu se staviti orasi ili bademi.
    - Umjesto integralnog može i neki drugi mljeveni keks.
    - U drugi sloj se može dodati i voće po izboru.

    - Ako volite slađe, možete dodati i u podlogu )prvi sloj) nekoliko kašika šećera u prahu.

    Izvor: coolinarika.com
  • http://www.volimkuhati.com

Primjedbe