KARAMEL TORTA

POTREBNO JE
ZA KORU
12 jaja, 12 kašika šećera, 20 kašika mlevenih oraha, 4 kašike kakaoa
ZA PRVI FIL 300 g mlevene plazme, 250 g margarina, 250 g šećera u prahu, 12 žumanaca, 100 g bele mlečne čokolade
ZA DRUGI FIL
6 belanaca, 400 g šećera, 3 kašike meda
ZA TREĆI FIL
6 belanaca, 450 g šećera
ZA DEKORACIJU 50 g šećera u prahu, 50 g kakaoa
PRIPREMA
Umutite jaja sa šećerom, dodajte orahe i brašno, pa lagano izmešajte i pecite tri kore, svaku po 25 minuta na 200 stepeni. Ohlađene kore presecite na pola, tako da dobijete šest korica. Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajite jedno po jedno žumance, plazma keks i otopljenu belu čokoladu. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg, pa lagano dodajte jako zagrejan med i mutite još pet minuta. Za treći fil čvrsto umutite belanca sa 150 grama šećera. Na vatri karamelizujte 300 g šećera, pa ga postepeno sipajte u belanca i mutite još oko pet minuta. U sud gde se topio šećer nalijte malo vode da provri, da dobijete šerbet.
Filujte kore prvim, drugim, pa trećim filom i ponovite postupak. Svaku koru poprskajte šerbetom, a tortu na kraju obilno pospite šećerom u prahu i kakaom.

Primjedbe