GABON TORTA

Prekrasna torta. Po sastavu i načinu pripreme spada u "klasiku" – jaja, orasi, čokolada, maslac... I ni trunke brašna!

Sastojci:

Za fil:

  •  250 g maslaca,
  •  125 g margarina,
  •  250 g šećera u prahu,
  •  16 žumanaca,
  •  250 g čokolade za kuhanje
Za kore: (peku se četiri iste)
  •  4 bjelanaca,
  •  4 kašika šećera,
  •  2,5 kašike fila,
  •  75 g mljevenih oraha
Ganaš za prelivanje torte:
  •  120 g slatkog vrhnja,
  •  100 g čokolade
  • Priprema:

    Za ovu tortu prvo treba napraviti fil, i to ovako:
    Maslac i margarin pjenasto umutiti mikserom, pa dodati šećer u prahu. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja, bjelanca odmah rasporedite u 4 posude po 4, jer će to biti za 4 kore). Rastopiti 250 g čokolade za kuhanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti da se malo prohladi (jer je čokolada vrela).

    Kore:
    Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 bjelanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha. 
    Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se dodaju orasi i fil, treba nježno i pažljivo izmiješati smjesu, pa je pažljivo istresti u kalup promjera 28 cm ili u četvrtastom kalupu odgovarajuće veličine.
    Kalup obavezno obložite papirom za pečenje jer se tako kore puno lakše odvajaju.
    Kore se peku od 14-16 minuta svaka na 180 °C.

    Napomena:
    Jednostavnija varijanta ove torte je da se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dvije kore od po 8 jaja, pa da se presjeku po dužoj strani, a fil ostaje isti.

    Ohlađene kore filovati ostatkom fila, a tortu preliti ganaš kremom koju napravimo na sljedeći način: ugrijati u šerpici slatko vrhnje, do vrenja, skloniti sa vatre, pa u njega ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice, i miješati dok se čokolada ne istopi. 
    Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa preliti tortu. 
    Ukrasiti tortu po želji.

    Izvor: coolinarika.com
  • http://www.volimkuhati.com

Primjedbe