FINA TORTA SA ŽELEOM OD MALINA

Recept

Za biskvit:
  • 200 g tamnije čokolade
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 5 jaja
  • 60 g brašna
  • 70 g kakaa
Za žele:
  • 200 g malina
  • 50 g šećera
  • 75 g vode
  • 7 g mljevene želatine
Za kreme od čokolade i maline:
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 500 g mascarponea
  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 3 listića želatine
  • 100 g malina
  • 3 žlice šećera u prahu

Priprema:

  1. Za biskvit: stavite čokoladu, šećer i maslac u posudu na paru i sve otopite. Malo prohladite, pa dodajte jedno po jedno jaje miješajući pjenjačom (smjesa ne smije biti vruća da se jaja ne zgrušaju). U to dodajte brašno i kakao, te prelijte u kalup za tortu promjera 26 cm kojeg ste prethodno premazali maslacem i posuli kakaom (ili obložili papirom za pečenje po dnu). Pecite u pećnici ugrijanoj na 180° C, oko 20 minuta. Ohladite. 
  2. Za žele, maline, šećer i vodu malo prokuhajte te propasirajte kroz sitno sito kako bi se riješili koštica od malina koje znaju biti nezgodne i neugodne po zubima. Želatinu stavite u hladnu vodu (po uputi s pakiranja) da nabubri i dodajte u vrući pire od malina. Prelijte u manji kalup (promjera 18 cm), obložen papirom za pečenje, i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada se počne želirati prebacite u zamrzivač da ubrzate proces.
  3. Za kreme, izmiksajte cijelu količinu vrhnja u čvrsti šlag, te umiješajte mascarpone kojeg ste malo razradili mikserom. Podijelite tu smjesu na dva dijela.
  4. Čokoladu otopite na pari te malo prohladite (ne predugo da se čokolada ne bi stiskala u komadiće prilikom dodavanja u mascarpone). Pomiješajte i dodajte u polovicu pripremljene kreme. Tu kremu razmažite po ohlađenom biskvitu, oko kojeg ste zatvorili obruč za tortu. Na čokoladnu kremu koju ste poravnali stavite ohlađeni žele kojeg ste odvojili od kalupa u kojem se stiskao.
  5. Za kremu od malina, namočite želatinu u hladnoj vodi da nabubri. Maline prokuhajte s malo vode i šećerom i također propasirajte da se riješite koštica. Želatinu ocijedite i umiješajte u vrući pire da ses rastopi, ali nemojte više kuhati. Ohladite do sobne temperature. Dodajte zatim u drugu polovicu kreme od mascarponea i povežite. Stavite tu kremu na žele od malina te sve zagladite. Stavite u hladnjak par sati ili, još bolje, preko noći.
  6. Sutradan ukrasite strugotinama čokolade i malinama. Uživajte! 

Primjedbe