Recept
Za biskvit:
- 200 g tamnije čokolade
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 5 jaja
- 60 g brašna
- 70 g kakaa
Za žele:
- 200 g malina
- 50 g šećera
- 75 g vode
- 7 g mljevene želatine
Za kreme od čokolade i maline:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 500 g mascarponea
- 120 g čokolade za kuhanje
- 3 listića želatine
- 100 g malina
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Za biskvit: stavite čokoladu, šećer i maslac u posudu na paru i sve otopite. Malo prohladite, pa dodajte jedno po jedno jaje miješajući pjenjačom (smjesa ne smije biti vruća da se jaja ne zgrušaju). U to dodajte brašno i kakao, te prelijte u kalup za tortu promjera 26 cm kojeg ste prethodno premazali maslacem i posuli kakaom (ili obložili papirom za pečenje po dnu). Pecite u pećnici ugrijanoj na 180° C, oko 20 minuta. Ohladite.
- Za žele, maline, šećer i vodu malo prokuhajte te propasirajte kroz sitno sito kako bi se riješili koštica od malina koje znaju biti nezgodne i neugodne po zubima. Želatinu stavite u hladnu vodu (po uputi s pakiranja) da nabubri i dodajte u vrući pire od malina. Prelijte u manji kalup (promjera 18 cm), obložen papirom za pečenje, i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada se počne želirati prebacite u zamrzivač da ubrzate proces.
- Za kreme, izmiksajte cijelu količinu vrhnja u čvrsti šlag, te umiješajte mascarpone kojeg ste malo razradili mikserom. Podijelite tu smjesu na dva dijela.
- Čokoladu otopite na pari te malo prohladite (ne predugo da se čokolada ne bi stiskala u komadiće prilikom dodavanja u mascarpone). Pomiješajte i dodajte u polovicu pripremljene kreme. Tu kremu razmažite po ohlađenom biskvitu, oko kojeg ste zatvorili obruč za tortu. Na čokoladnu kremu koju ste poravnali stavite ohlađeni žele kojeg ste odvojili od kalupa u kojem se stiskao.
- Za kremu od malina, namočite želatinu u hladnoj vodi da nabubri. Maline prokuhajte s malo vode i šećerom i također propasirajte da se riješite koštica. Želatinu ocijedite i umiješajte u vrući pire da ses rastopi, ali nemojte više kuhati. Ohladite do sobne temperature. Dodajte zatim u drugu polovicu kreme od mascarponea i povežite. Stavite tu kremu na žele od malina te sve zagladite. Stavite u hladnjak par sati ili, još bolje, preko noći.
- Sutradan ukrasite strugotinama čokolade i malinama. Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar