ČOKOLADNA - KARAMEL NEPEČENA TORTA

Sastojci

250 g. karamelizovanog keksa tipa Speculoos

250 g. čokolade za kuvanje 
2 x 397 g. slatkog gustog kondenzovanog mleka, dve konzervice
4 dcl. mlečne slatke pavlake
100 g. maslaca ili margarina
15 g. želatina u prahu
1 dcl. vode

šlag za dekoraciju 


Priprema

Želatin razmutiti u vodi i ostaviti desetak minuta da nabubri.

Kondenzovano mleko, maslac i čokoladu zagrevati na tihoj vatri dok se čokolada i maslac ne istope.  Želatin zagrejati u mikrotalasnoj 10-15 sekundi pa ga dodati prethodnoj smesi. Dodati i hladnu slatku pavlaku da odmah smanjimo temperaturu fila. 

Dobro izmešati i ostaviti u frižider oko jedan sat sve dok fil ne krene da se steže. 
U kalup za torte prečnika 20 cm. dole staviti najlon foliju, rasporediti nekoliko komada keksa, sipati dve sipaće kašike fila, ostaviti 5 minuta u zamrzivač pa ponavljati postupak još dva puta, gornji sloj neka bude fil. 

Tortu ostaviti u frižider da prenoći. Nožem proći uz obruč kalupa i odvojiti ga. Širom špatulom tortu zajedno sa najlonom folijom odvojiti od dna kalupa, pažljivo ukloniti foliju stavljajući tortu na tacnu. 

Dekorisati šlagom i komadićima čokolade.


NAPOMENA

- kondenzovano mleko i ova vrsta keksa su dosta slatki, nemojte u receptu koristiti slatke vrste mlečnih čokolada
- tortu poslužiti uz umućenu mlečnu slatku pavlaku bez dodavanja šećera ili uz blago pošećeren šlag 


http://www.maminajela.com

Primjedbe