Biskvit:
Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tucite žutanjke i šećer dok se ne zapjene. Otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj u nekoliko navrata po 30 sek. Dodajte smjesi žutanjaka kao i vodu i mlijeko. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom. Dodajte u smjesu i dobro izmješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje ili dobro premažite maslacem. Ulijte smjesu, udarite nekoliko puta o podlugu da izađu mjehurići i pecite na 180°C oko 30 min. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Ostavite da se potpuno ohladi i prerežite na pola.
Kreme:
100 g bijele čokolade
100 g tamne čokolade
150 g krem sira (najbolje mascarponea)
225 g kiselog vrhnja
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
350 ml vrhnja za šlag (preporučam Dolcela 5+)
1 vrećica ili 3 listića želatine
Otopite bijelu i tamnu čokoladu u zasebnim zdjelicama. Ostavite da se malo ohladi. Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša. Izmiksajte sir, kiselo vrhnje, rum i mlijeko. Razdijelite smjesu u dvije veće zdjele. U jednu dodajte bijelu a u drugu tamnu čokoladu. Dobro izmiksajte da se sve poveže pa dodajte pola količine prethodono tučenog šlaga u svaku posudu. Otopite želatinu na laganoj vatri (pazite da ne zakipi jer time gubi svojstva) te također dodajte po pola u svaku smjesu.
Slaganje torte:
Koru biskvita popršćite sa malo mlijeka, premažite polovicom bijele kreme, zatim polovicom crne i ponovite. Na vrh stavite preokrenutu donju koru biskvita. Ako ostavite malo od svake kreme njome možete ukrasiti tortu na vrhu ili to učinite sa još 1 dcl šlaga. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili najbolje preko noći.
http://eowyn3772.blogspot.ba
4 jaja
200 g šećera
70 g maslaca
70 g tamne čokolade
60 ml mlijeka
60 ml kipuće vode
200 g brašna
40 g kakaa
pola praška za pecivo
malo sode i soli
Kreme:
100 g bijele čokolade
100 g tamne čokolade
150 g krem sira (najbolje mascarponea)
225 g kiselog vrhnja
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
350 ml vrhnja za šlag (preporučam Dolcela 5+)
1 vrećica ili 3 listića želatine
Otopite bijelu i tamnu čokoladu u zasebnim zdjelicama. Ostavite da se malo ohladi. Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša. Izmiksajte sir, kiselo vrhnje, rum i mlijeko. Razdijelite smjesu u dvije veće zdjele. U jednu dodajte bijelu a u drugu tamnu čokoladu. Dobro izmiksajte da se sve poveže pa dodajte pola količine prethodono tučenog šlaga u svaku posudu. Otopite želatinu na laganoj vatri (pazite da ne zakipi jer time gubi svojstva) te također dodajte po pola u svaku smjesu.
Slaganje torte:
Koru biskvita popršćite sa malo mlijeka, premažite polovicom bijele kreme, zatim polovicom crne i ponovite. Na vrh stavite preokrenutu donju koru biskvita. Ako ostavite malo od svake kreme njome možete ukrasiti tortu na vrhu ili to učinite sa još 1 dcl šlaga. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili najbolje preko noći.
http://eowyn3772.blogspot.ba
Primjedbe
Objavi komentar