BAJADERA S VANILIJOM I LJEŠNJACIMA

Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv u . Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici stave u rernu i zagrijavaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.


Sastojci:

  •  100 g maslaca,
  •  50 g šećera,
  •  2 kašike kakaa,
  •  250 g mljevenog keksa,
  •  100 g isjeckanih lješnnjaka,
  •  50 g soka od narandže,
  •  400 ml obranog mlijeka,
  •  1 kesica pudinga od vanilije,
  •  2 kašike šećera,
  •  50 g putera
  • Za glazuru:
  •  100 g čokolade,
  •  30 g maslaca,
  •  malo vode
  • Priprema:

    Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od narandže, a zatim sve promiješati. Kalup obložiti papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa.
    Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati maslac i dobro umutiti. 
    Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, maslac i malo vode). 
    Bajaderu ohladiti i izrezati na kocke.

    Izvor: Kuhinjica.rs
  • http://www.volimkuhati.com

Primjedbe